Неонацисти та комуністи мають високий результат на виборах в Німеччині, це може похитнути підтримку України

У той час як світова увага прикута до президентських перегонів у США, що відбудуться в листопаді, не менш цікаві політичні події розгортаються в Німеччині. Регіональні вибори у трьох східних землях країни набувають особливого значення. Згідно з результатами виборів у Бранденбургу, набирають популярність партії з неоднозначною позицією щодо України.

Зокрема, у Бранденбурзі оприлюднено остаточні результати виборів до земельного парламенту. Несистемні партії Німеччини, які виступають за припинення допомоги Україні та посилення міграційної політики, отримали значну підтримку виборців, пише Еuronews.

Регіональні вибори в Німеччині: результати

Ультраправа “Альтернатива для Німеччини” (AfD) здобула 30% голосів, а лівий “Союз Сари Вагенкнехт” — 14%. Разом ці політичні сили набрали 44% голосів виборців.

Правляча Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) канцлера Олафа Шольца отримала 32% голосів, а Християнсько-демократичний союз (ХДС) — 12%. Сумарно провладні сили також набрали 44%.

СДПН випередила AfD лише на два відсотки, що німецькі ЗМІ не вважають переконливим результатом, особливо для землі, де соціал-демократи традиційно мали перевагу.

Для формування коаліції СДПН має обмежені можливості. Співпраця з AfD виключена, а голосів ХДС недостатньо для більшості. Єдиним варіантом залишається об’єднання з партією Вагенкнехт.

Після Другої світової війни жодна ультраправа партія не посідала перше місце на державних виборах у Німеччині. AfD відома своєю критикою імміграційної політики та опозицією до “зеленого” курсу.

“Союз Сари Вагенкнехт” (BSW) має схожі погляди з АдГ. Обидві партії критично ставляться до Євросоюзу та НАТО, виступають проти приймання біженців, підтримують зближення з Росією та припинення військової допомоги Україні. За прогнозами, AfD та BSW можуть сумарно отримати близько 50% голосів у трьох східних землях Німеччини.

Романчук Микола

Recent Posts

Заробили понад три млн грн. У Тернополі затримано чоловіків, які переправляли ухилянтів за кордон

У Тернополі правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке за $10 тис. переправляло чоловіків у Молдову. Про…

8 хв. ago

Telegram передаватиме правоохоронцям контактні дані зловмисників: деталі

Щоб утримати зловмисників від зловживання пошуком Telegram, компанія оновила умови використання та політику конфіденційності застосунку. Про…

17 хв. ago

Скільки старшокласників ходять до репетиторів: дані опитування

Половина учнів 10-11 класів користується послугами репетиторів, йдеться у дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, яке було презентоване 23…

26 хв. ago

Суд заочно заарештував нардепа-втікача: його мільйони відібрала держава

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту народного депутата, якого підозрюють у хабарництві. Рішення ухвалили заочно,…

34 хв. ago

Без “дідів” у війську?: ЗСУ ухвалили рішення про мобілізацію чоловіків 50-60 років

Чоловіки від 50 до 60 років, які наразі підлягають мобілізації, в подальшому можуть бути мобілізовані…

47 хв. ago

“Друг на час”: чоловік заробляє сотні доларів на день нічого не роблячи

Авантюрист Дрю Бінскі, який мандрує світом, найняв Сьодзі Морімото з Японії, щоб той "нічого не…

49 хв. ago