Вихід з перегонів розв’язує Байдену руки, серед пріоритетів – Україна, – FT

Вихід Джо Байдена з президентських перегонів призведе до поступового зменшення його влади, однак це також може звільнити його від політичних обмежень, дозволивши діяти на світовій арені більш вільно.

Як йдеться у статті Financial Times, одним з найважливіших пріоритетів Байдена є можливість гарантувати Україні якомога більшу підтримку у разі перемоги Дональда Трампа. Однак чиновники та аналітики вважають здатність проштовхнути ще один пакет допомоги малоймовірною.

На думку журналістів, американський лідер може забезпечити завершення двосторонніх угод з Україною, а також проштовхнути будь-яку допомогу, яка буде надана до закінчення його президентського терміну.

Колишній високопоставлений чиновник Пентагону Джим Таунсенд вважає, що Байден може зміцнити свою репутацію за допомогою поїздок до України – наприклад, перебувати у Києві під час прибуття винищувачів F-16. “Є речі, які Байден може поставити собі в заслугу і які важливі для його спадщини”, – додав він.

Зустріч Байдена з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху у Вашингтоні дасть йому шанс просунути свою “найважливішу спадщину” – припинення війни з ХАМАСом. Крім того, заключення угоди про припинення вогню дозволить віце-президенту Камалі Гарріс уникнути цього питання під час передвиборчої кампанії.

“Якщо поглянути на наступні шість місяців, то одне з найважливіших завдань для Байдена – покласти край війні в Газі. Ця адміністрація, в деякому сенсі, буде більш вільною в цьому питанні, і люди в ній матимуть більше відчуття місії, щоб виконати це завдання. Щоб показати, що вони змогли зробити”, – вважає видатний науковий співробітник Вашингтонського інституту близькосхідної політики Денніс Росс.

Рішення Байдена зняти свою кандидатуру викликало у деяких дипломатів і експертів з питань зовнішньої політики побоювання, що цим можуть скористатися Росія, Іран та Китай. В адміністрації президента вже заявили, що у зусиллях з протистояння автократам і супротивникам нічого не зміниться.

Почесний президент Ради з міжнародних відносин Річард Хаас зазначив, що значна частина світу “списала Байдена з рахунків”, впевнившись у перемозі Трампа, однак тепер результат виборів є набагато менш визначеним.

“Байден, ймовірно, збільшив свої важелі впливу, тому що тепер є ймовірність того, що його наступником може стати хтось, хто багато в чому з ним погоджується, а не хтось, хто може зруйнувати багато з того, за що він виступав”, – додав він.

Вибори у США

Нагадаємо, днями американський президент офіційно відмовився від боротьби за другий термін. Він заявив, що підтримує кандидатуру віце-президентки Камали Гарріс.

Низка республіканців, серед яких і спікер Палати представників Майк Джонсон, вимагають його відставки та звинувачують оточення Байдена в тому, що ті знали про його “неспроможність” перебувати на посту президента.

Ольга Степанова

Recent Posts

Брюс Вілліс поводиться агресивно: близьких охопив страх

Про це мало хто знав, але здоров'я Брюса Вілліса почало погіршуватися ще майже десять років тому. У…

5 хв. ago

В Україні змінять базову підготовку бійців перед відправкою на фронт: Сирський розкрив деталі

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський анонсував зміни у базовій підготовці бійців перед відправкою на фронт. Про це…

14 хв. ago

Циклон “Борис” вже втрачає свою силу: синоптикиня розказала, як зміниться погода в Україні

Циклон "Борис", що спричинив потужні зливи в Європі, вже втрачає свою силу. Про це розповіла синоптикиня…

23 хв. ago

У Києві починається шторм, а за містом піщана буря вже заблокувала проїзд трасою

У Києві та області 16 вересня 2024 року оголошено штормове попередження. Вже самим найближчим часом…

31 хв. ago

Українців обвішують навіть під під’їздом: три “базарні” методи обману

Одна з "популярних" схем обману покупців на ринку – неточна вага. Однак "кмітливі" продавці вийшли…

31 хв. ago

Кейт Міддлтон та принц Вільям несподівано звернулися до принца Гаррі (фото)

Кейт Міддлтон та принц Вільям публічно звернулися до принца Гаррі. Заяву подружжя опублікувало у своєму Instagram. 15…

42 хв. ago