З літаком Лаврова у Бразилії трапився несподіваний конфуз

Латиноамериканське турне очільника МЗС РФ Сергія Лаврова, який раніше відвідав Кубу та Венесуелу, а потім попрямував на зустріч міністрів G20 до Бразилії, обернулося проблемами. Місцеві постачальники пального відмовилися заправляти літак російського урядовця, який перебуває під санкціями США через російську агресію в Україні.

Як повідомляє AeroTelegraph, урядовий літак Лаврова – Іл-96 з реєстраційним номером RA-96019 – бразильська компанія Vibra Energia відмовилася заправляти через ризик потрапити під вторинні санкції США.

Ці санкції стосуються не лише його як фізичної особи, але й компаній, які надають йому будь-які послуги. Таким чином, постачальники палива, які обслуговують будь-які літаки, якими користувався Лавров, можуть потрапити під санкції із забороною вести бізнес зі США, включно з приватними американськими компаніями.

Як результат, під загрозою зриву опинився переліт Лаврова з Ріо-де-Жанейро, де відбувався саміт міністрів G20, до бразильської столиці Бразиліа, де російський міністр планував зустріч з президентом країни Лула да Сілвою.

Без додаткової заправки російському урядовому Іл-76 не вистачило б палива на подальший переліт до Касабланки (Марокко), де він знову буде дозаправлений, а потім летітиме до Росії маршрутами, які оминають європейський повітряний простір.

Щоб не скасовувати зустріч, уряд Бразилії проконсультувався з бразильськими ВПС щодо наявності авіаційного гасу на авіабазі Галеан, але військові повідомили, що його недостатньо.

Після того, як російський лайнер остаточно відмовилися заправляти, бразильська сторона запропонувала Лаврову залишити свій Іл-76 у Ріо-де-Жанейро та полетіти до Бразиліа, підсівши “попутником” на літак очільника МЗС Бразилії Мауро Вієйри. Згодом той же літак поверне Лаврова до Ріо.

Ввечері в четвер, 22 лютого, російські пропагандисти повідомили, що голова зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров все ж долетів до Бразиліа. Подробиць його поневірянь не повідомляють.

Ольга Степанова

Recent Posts

Що загрожує чоловікам за незаконний перетин кордону під час війни

В умовах воєнного стану в Україні військовозобов'язаним чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено виїжджати…

8 хв. ago

У Bloomberg оцінили можливість громадянських заворушень у 20 найбільших економіках світу

США поступаються лише Туреччині та Росії серед 20 найбільших економік світу, які, ймовірно, зазнають насильницьких…

16 хв. ago

Найекстремальніша “хвиля-вбивця” в історії: гігантська стіна води досягла висоти 4 поверху (відео)

Океан покриває більшу частину поверхні планети, але все ще є найбільш маловивченим місцем на Землі.…

24 хв. ago

В Україну масово везуть китайські авто: топ-5 найпопулярніших моделей

Українці почали набагато активніше купувати автомобілі з Китаю. Протягом серпня до України ввезли з КНР понад…

32 хв. ago

“П’яні та побиті”: в “Укрзалізниці” відреагували на скандал з воєнізованими охоронцями

Близько 6-ї ранку 16 вересня в потязі працівник воєнізованої охорони "Укрзалізниці" заснув у купе провідника.…

40 хв. ago

Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень

У редакцію "На Пенсії" написав Петро Бабенко із Чернігівської області, і його обурення цілком зрозуміле. Чоловік упевнений,…

48 хв. ago