Паралельна реальність: В Україні прокурорів з інвалідністю стало більше, ніж серед усього населення

На Хмельниччині відбувається щось дивне: посадовці живуть, як рок-зірки, а прокуратура перетворюється на клуб за інтересами для людей з інвалідністю. У нещодавньому обшуку в однієї з посадовиць вилучили 5,24 млн доларів, 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси і, звісно ж, документи. Але хто б міг подумати, що це може свідчити про відмивання грошей через різні бізнес-проєкти?

Видання “Економічна правда” повідомляє про дивовижну статистику: в органах прокуратури кількість осіб з інвалідністю втричі перевищує середній показник по країні. А серед начальників цей показник сягає фантастичних 38%. Можливо, робота в прокуратурі настільки важка, що призводить до масових травм? Або ж це просто зручний спосіб отримати пільги і уникнути відповідальності?

Аналіз судових вироків показав, що з початку великої війни жоден член МСЕК не був засуджений до реального терміну ув’язнення. Натомість вони отримують м’які покарання: штрафи або умовні вироки. Прокурори ж майстерно “розвалюють” справи через угоди про визнання винуватості, забезпечуючи собі і колегам комфортне життя.

За даними Держстату, на початку 2022 року в Україні було близько 2,72 млн осіб з інвалідністю, а під час війни ця цифра зросла до 3 млн. Але в прокуратурі ці цифри виглядають як статистична аномалія: близько 20% прокурорів отримують пенсійні виплати, що натякає на високий рівень інвалідності серед працівників. Це викликає підозри щодо можливих зловживань у процесі оформлення інвалідності, адже такий статус надає певні пільги при працевлаштуванні і захищає від звільнення.

Серед керівного складу ситуація ще більш абсурдна: 38% начальників мають пенсії. Це не просто цифри, а дзвінок на пробудження про те, що система потребує негайного розслідування. Різке зростання кількості пенсіонерів під час війни лише підкреслює глибину проблеми.

Експерти зазначають, що український бюджет витрачає значні кошти на пенсії для прокурорів. У 2023 році на ці потреби було виділено близько 288 млн грн. Середня пенсія прокурора становить 199 тис. грн на рік, або приблизно 16,6 тис. грн на місяць. Наявність пенсії за інвалідністю значно полегшує життя, дозволяючи залишатися на посаді і не боятися звільнення. В умовах війни це виглядає як мінімум цинічно.

Поки країна бореться і кожна копійка на рахунку, прокурори знаходять способи забезпечити собі комфортне існування, прикриваючись інвалідністю. Час ставити питання: це система допомоги чи схема збагачення?

Ковальчук Світлана

Recent Posts

МСЕК пустять під ніж: Зеленський ліквідує комісії через корупційні скандали із прокурорами

Скандал, пов’язаний із фальшивими інвалідностями прокурорів, сколихнув країну, і президент Володимир Зеленський вирішив діяти жорстко.…

8 хв. ago

Рабство у 21 столітті: Директор інтернату на Закарпатті бив, експлуатував та забирав гроші у дітей

Якщо ви думали, що рабство залишилося у минулому, то закарпатський інтернат, здається, намагається довести протилежне.…

15 хв. ago

Кожен день – як останній: 450 тисяч людей дивом виживають у місті, що стоїть на краю прірви

Якщо вам здається, що ваше місто переповнене, то ви ще не бачили Яньцзін – китайське…

29 хв. ago

Мобілізація з 14 років: Корчинський хоче відправляти на війну дітей

Політик Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство", відзначився черговою гучною заявою, від якої у багатьох може…

1 годину ago

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

1 годину ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

1 годину ago