Сікорський зізнався, що у Польщі до України є сусідські вимоги

Польща підтримує вступ України до Євросоюзу. Але у Варшави є свої вимоги до Києва. Ця теза звучить все наполегливіше у відносинах сусідів, зараз її знов акцентував міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Відповідаючи на запитання, чи стають переговори з Україною складнішими, він не надав прямої відповіді. Але нагадав про “вимоги”, пише RMF24.

“Україна перебуває під тиском. У неї все добре на морі, трохи гірше на суші. Ми підтримуємо Україну, але, звичайно, у нас також є свої вимоги, як це буває між сусідами”, – вказав дипломат.

Щодо інших геополітичних розкладів за участю України, то Сікорський додав, що Польща хоче зберегти підтримку обох сторін політичної суперечки в Сполучених Штатах (тобто демократів з республіканцями) щодо “альянсу з Європою, підтримки України, фізичної присутності американських військ у Польщі”.

Нагадаємо, 13 вересня, під час візиту Сікорського до Києва, між ним і президентом України Володимиром Зеленським відбулася дуже напружена розмова, схожа на сварку. Зеленський, зокрема, звинуватив Польщу, що вона не підтримує Україну у переговорах щодо вступу до ЄС. Також претензії українського президента стосувалися недостатньою, на його думку, військової допомоги з польської сторони, небажання поляків збивати російські ракети над Україною та педалювання Польщею теми Волинської трагедії. 

Волинська трагедія і не лише

Польський прем’єр Дональд Туск наприкінці серпня заявив, що Україна не зможе вступити до Європейського союзу, якщо не розв’яже питання Волинської трагедії. Так Туск відреагував на слова тодішнього очільника МЗС України Дмитра Кулеби, який у ході виступу на заході в Campus Polska Przyszłości згадав операцію “Вісла” та “українські території”. Така заява Кулеби викликала у поляків шалений шквал критики. 

“Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав територію Любліна, Підкарпаття та Малопольщі «українськими територіями». Це безпрецедентна подія в польсько-українських відносинах”, – заявила експрем’єр-міністр Беата Шидло.

При цьому вона підкреслила, що “після більш ніж двох років порятунку України військовою технікою та всією іншою підтримкою українська влада ставиться до Польщі з презирством і зухвалістю”. “Ви не тільки робите неправильно, пане Кулеба, ви робите дурниці”, – заявила вона.

В українському МЗС теж відреагували на заяви поляків. Там пояснили, що слова Кулеби сприйняли неправильно, і що він аж ніяк не мав на увазі територіальні претензії до польської сторони.

“Шкодуємо, що деякі сили, які не зацікавлені в дружніх українсько-польських відносинах, намагаються поставити слова міністра в контексті передбачуваних територіальних претензій, які український міністр закордонних справ ніколи не висловлював і не міг висловити”, – зазначили у відомстві.

Зазначимо, що нещодавно Сікорський пригрозив Україні “жорсткішими заходами”, якщо вона не “знайде рішення” щодо Волинської трагедії.

Коломієць Надія

Recent Posts

Темна пляма та запах: у Сеймі помітили повторне забруднення, яке прямує до Десни

Річка Десна у Чернігівській області поступово оживає після появи отруйної плями, яка прийшли з річки Сейм через…

1 годину ago

В банку чи під матрацом: українцям пояснили, де надійніше зберігати заощадження

В умовах нестабільної економічної ситуації через війну багато українців побоюються, що їхні банківські депозити можуть…

2 години ago

Нардеп пригрозив чоловікам без повістки арештом майна: “Навіть і знати не буде”

Нардеп від "Слуги народу" Ігор Фріс попередив про можливі серйозні проблеми через неправильно оформлені повістки,…

2 години ago

Рвонула відразу після старту: з’явилися нові фото з місця вибуху ракети “Сармат”

Російська ракета "Сармат" після вибуху залишила великий кратер діаметром 62 метри, судячи із супутникових знімків…

2 години ago

Українських чоловіків хочуть повернути додому: нова ініціатива від однієї з країн ЄС

В Нідерландах розглядають способи для повернення українців призовного віку до їхньої батьківщини. На даний момент…

2 години ago

Маск обіцяє запустити 5 місій на Марс у найближчі два роки

Компанія SpaceX планує у найближчі два роки запустити "близько п’яти" безпілотних місій на Марс за…

2 години ago