Компроміси з РФ, легітимність Зеленського та готовність потиснути руку Путіну: про що говорив Арестович в інтерв’ю Собчак

Ексрадник Офісу президента України Олексій Арестович, який втік за кордон і звідти критикує українських політиків і військове керівництво, дав інтерв’ю скандальній російській телеведучій Ксенії Собчак. Зауважимо, що вони спілкувалися онлайн, а не під час особистої зустрічі. Колишній радник Офісу президента розповів про те, як і чому до нього змінилося ставлення українців, про амбітні плани балотуватися у президенти України, розповідав про можливість переговорів між воюючими країнами, а також відповів на запитання про роман з Собчак.   

Зібрали основні тези Арестовича, які він видав на широкий загал і безпосередньо для українського і російського (переважно) глядача. 

Чому ставлення українців до Арестовича змінилося

Арестович вважає, що те, що ставлення українців до нього змінилося, є для нього очікуваним. Він згадав, як сам казав, що пройде час, коли українці його після возвеличення мають зненавидіти. 

“Ну по-перше, це було неминуче. Не знаю, пам’ятаєте ви чи ні, але у 2022 році, коли війні було 2-3 тижні, вибачте, я сказав, що “це зараз я популярний, а потім мене будуть ненавидіти та звинувачувати у всьому”. Чим більше на тебе покладає очікувань клієнт чи колективний клієнт, якщо говорити термінами психотерапії, тим більшим злом ти потім опинишся. Це було цілком очевидно, і я по напруженню пропаганди та культу своєї особистості бачив, наскільки важким буде відкат”, – пояснює він.

Однією з причиною “відкату” він назвав свою обмовку щодо Дніпра, (коли 14 січня російські терористи завдали ракетного удару по Дніпру і ракета Х-22 зруйнувала цілий під’їзд житлової багатоповерхівки, в якій проживали понад 1,1 тис. осіб. Арестович заявив, що цю ракету, нібито збила українська ППО. Його слова підхопили російські пропагандисти, що викликало бурхливу реакцію в соцмережах).

“І навіть якщо б я був бездоганний у своїй риториці, це все одно б сталося і змінилося. Це навіть не беручи до уваги те, що я улюблений предмет української внутрішньої пропаганди, улюблений блазень і улюблене зло. І є люди, які кидають десятки тисяч доларів роками, щоб зневажати моє ім’я. Ну, коротше, [роблять] професійну роботу проти мене”, – додав він.

Він каже, що скинув з себе [популярність] цілком усвідомлено. І, мовляв, багато людей думають, що Арестович – безглуздий політик і не розуміє нічого, загрався, його задавило его, він “обіженка” і так далі. Арестович запевняє, що це не так. 

Про мирні переговори з Росією

Арестович вважає, що заради миру на компроміс доведеться йти як Росії, так і Україні. При чому всім сторонам потрібно забути слова “перемога”, “поразка” та “компроміс” та взяти за основу фразу “реальні інтереси”.

“І компроміси будуть болючими. Особливо якщо пропаганда подаватиме їх як болючі… Бо поки буде слово “компроміс”, самолюбство змушуватиме вбивати одне одного”, – сказав він.

Ексрадник Офісу президента наголосив, що обидві сторони мають визнати, що у кожної з них є реальні державні інтереси. І на основі цих інтересів можна створювати “нову систему”. 

“І треба брати планку вище. “Ялта” та “Потсдам” (домовленості про повоєнний світ 1945 року – ред.) зруйновано. Джинн, випущений з пляшки, починає руйнувати Європу. Питання всім сторонам: ми хочемо, щоб основним засобом вирішення конфліктів були бойові дії? Якщо хочемо – воюємо. Якщо не хочемо, потрібно створювати нову систему. Ця система може бути створена лише на основі реальних інтересів сторін”, – заявив Арестович.

При цьому він вважає, що Путін зробив помилку, коли висунув свої “мирні умови”. За його словами, Путін додав легітимності Зеленському щонайменше на півроку, оскільки його “мирні пропозиції” Захід сприйняв як ультиматум і підтримав Зеленського.

“Якби Путін зараз запропонував заморозку по лінії фронту, то половина конференції (у Швейцарії) почала б умовляти Зеленського”, – додав Арестович.

Проте, на його думку, план Путіна має шанс на реалізацію. І, на думку Арестовича, це привід українцям замислитись, чи не час вже зупинятися. 

“Путін використовує антиколоніальну стратегію Глобального Півдня проти Глобального Заходу. Він як дуайєн (старійшина – ред.) очолив вістря цієї атаки і посилає Заходу сигнал: Західний світ закінчився. Брікс став реальним союзом. Він спирається на загальну позицію глобального півдня та свою країну. А що ми готові зробити? Нічого. Ми розраховуємо лише на західну допомогу. Слабким місцем цього протистояння є рівень нашої внутрішньої організації. Він злочинно незадовільний. Тому стратегія Путіна має всі шанси на успіх. І це привід нам замислитись: а чи не треба нам зупинитися? Тому що за півроку ми отримаємо тільки ще десятки тисяч загиблих та зруйновану економіку”, – заявив Арестович.

Про Зеленського, наміри балотуватися та готовність прийняти допомогу РФ

Відповідаючи на питання про те, чи вважає він Зеленського легітимним президентом, Арестович сказав, що так. Але його легітимність, на думку Арестовича, має низку вразливостей. Але, зазначає Арестович, легітимність Зеленського ставить під сумнів лише Путін. Весь інший світ її визнає, що підтвердив у тому числі саміт миру в Швейцарії

Арестович знов заявив про своє бажання балотуватися на пост президента України, але відкинувши можливість погодитися на підтримку його кандидатури з боку діючої російської влади. На запитання, чи вважає він можливим за якихось обставин ухвалити підтримку російської влади, щоб стати президентом України, Олексій Арестович відповів категоричним “ні”.

“Я не вестиму переговори в такій тональності. Я скажу дуже просто: вибере народ України. І якщо він вважатиме, що я йому потрібен, то вибере, а якщо вважатиме, що не потрібен, то не вибере”, – додав він.

Проте наприкінці інтерв’ю Арестович зазначив, що незважаючи на те, що Володимир Путін є його ворогом, “коли прийде час тиснути руку Путіну, посміхатися і говорити з ним про мир”, він буде це робити.

Олексій Арестович також заявив, що у нього є друзі. І вони за необхідності можуть профінансувати його передвиборчу кампанію.

“Вибори президента – це приблизно 20 млн доларів. У мене є друзі, які із задоволенням дадуть втричі більше. У мене досить широка підтримка, незважаючи на існуючу ілюзію, що я нікому не потрібен”, – підкреслив екс-радник Офісу президента. 

Арестович сказав, що єдина можливість для нього повернутися до України – коли діючий президент Володимир Зеленський піде з посади. Хоча, за його словами, він не веде ні з ким персональних воєн.

“Справа в тому, що мене молодим лейтенантом навчили дуже важливій справі: ніколи не веди персональної війни, не включайся особисто. І я його іноді критикую, іноді хвалю. Робити правильні речі – хвалю. Тобто це конструктив. Хай навіть досить жорстокий, але конструктив. Він почав проти мене, з моєї точки зору, особисту війну”, – заявив Арестович.

Про джерела доходу

Арестович також розповів Собчак, що “дуже багато років” заробляє гроші веденням семінарів. Відповідаючи на питання, навіщо йому ці курси особистого розвитку і лекції про жінок, Арестович сказав, що це одна з його спеціалізацій та це йому подобається. Це велика частка його я, стверджує ексрадник Офісу президента. Він стверджує, що зробив себе ім’я у цій сфері. 

Про чутки щодо роману з Собчак

Зауважимо, що приводом для цього інтерв’ю стали заяви журналіста Дмитра Гордона про можливий роман Арестовича з Собчак. Арестович швидко спростував ці чутки, зауваживши, що інформацію про цей роман надали два джерела, включаючи Гордона. У своєму коментарі Арестович відзначив, що такі заголовки від Гордона, як “Ми пара”, є ефективними для збільшення популярності та ажіотажу.

“Ми пара із заголовками Дмитра Гордона. Я систематично в нього пара, бо вже пів року немає жодного заголовка, де не було б мого прізвища… Він хайпує, підіймає перегляди та ажіотаж. Прізвище Арестовича у поєднанні з Собчак – добре розрахований заряд, як в електрошокера, для аудиторії”, — сказав Олексій Арестович.

У ході інтерв’ю обговорювалися також такі теми як: українська пропаганда, ядерна зброя, саміт миру, візит Путіна в КНДР, джерела доходу Арестовича тощо. Реакція у мережах зараз вкрай різноманітна, але переважно користувачі висловили розчарування у Арестовичі, інші назвали інтерв’ю цирком і відзначили, що Арестович та Собчак знайшли спільну мову.

Останні заяви Арестовича з-за кордону

Колишній радник Офісу президента України Олексій Арестович прокоментував заборону консульських послуг громадянам України призовного віку, яку 24 квітня впровадив Кабінет міністрів. Арестович зробив доволі несподівану заяву з цього приводу. Він вважає, що російський диктатор Володимир Путін може використати у власних інтересах цю історію. Наприклад, Путін, на думку Арестовича, запросто може запропонувати українським чоловікам за кордоном отримати російські паспорти. І ті, кому Україна відмовила в отриманні її документів, можуть взяти російські “книжки з куркою”.

Раніше Арестович також ділився своїми враженнями та спогадами до другої річниці військового вторгнення росії до України. Він відзначив, що у 2014 році Україна “зганьбилась”, адже росія захопила Крим та частину Луганської й Донецької областей, однак, вже у 2022 році, коли навіть не було достатньої кількості зброї, українці змогли відбитись. Арестович бачить у цьому наслідки самоорганізації, “козацького духу” та тому, що українці стріляли у відповідь по ворогу та не йшли на поступки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Смертоносний вітер і цунамі спопелять світ: що станеться, якщо Земля перестане обертатися (відео)

Гіпотетичні сценарії завжди цікавили дослідників, оскільки змушують подивитися на те, що ми знаємо, з іншого…

42 хв. ago

Скільки людей буде мобілізовано у 2024 році: нардеп розкрив плани

Командування Збройних сил України та військові на фронті зазначають, що потреба в особовому складі й мобілізації на…

51 хв. ago

Усе ще працювали: дайвер знайшов годинник вартістю 65 тисяч євро (фото)

Дайвер-любитель на ім'я Джорджіо знайшов на Майорці (Іспанія) годинник вартістю 65 тисяч євро і відмовився…

1 годину ago

Російський генерал наказав обстріляти місто, в якому він народився — Нацполіція

Командувача дальньої авіації повітряно-космічних сил збройних сил Росії генерал-лейтенанта Сергія Кобилаша, який є уродженцем Одеси,…

1 годину ago

Скоро заросте лісом: журналіст показав занедбаний залізничний вокзал у Донецьку

Журналіст Денис Казанський опублікував знімки залізничного вокзалу у Донецьку, який перебуває у руїнах. Приміщення тут…

1 годину ago

Санаторій “Корал” у Криму отримав мільйони від влади РФ: ЗМІ знайшли слід українських власників – розслідування

У тимчасово окупованому Криму журналісти знайшли "клон" української компанії "Санаторій "Корал", зареєстрованої за законодавством Росії. Власниками компанії є колишня…

2 години ago