Бутусов: САП влаштував обшук у НАБУ та цікавиться найтаємнішим відділом агентства

Спеціалізована антикорупційна прокуратура разом з Національною поліцією розпочали обшуки в приміщеннях одного з детективів спецпідрозділу НАБУ, який веде роботу під прикриттям. Підстава для обшуки справа про розголошення даних досудового розслідування. Ця подія стала безпрецедентною та шокуючою для багатьох.

Її деталі розповів у себе в Facebook український журналіст Юрій Бутусов. Обшуки нібито санкціоновані керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександром Клименком. При цьому, співробітники НАБУ відчувають справжній шок від того факту, що САП, яка вважається другою рукою антикорупційної системи, здійснила удар зсередини.

Зокрема, їм дивно, що керівник САП Клименко, колишній детектив НАБУ, залучився до цієї дії проти НАБУ Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції, який вважається одним з найкорумпованіших правоохоронних підрозділів. Як повідомляє Бутусов, цей департамент виконує команди Олега Татарова, одного з ключових підозрюваних у справі НАБУ.

Обшуки проводяться в підрозділі агентів під прикриттям, який є найбільш таємним у НАБУ. Той факт, що Клименко фактично надав поліції та Татарову доступ до матеріалів цього підрозділу, має дуже серйозні підстави, розмірковує головний редактор сайту “Цензор.нет”.

“Агенти під прикриттям працюють по багатьом резонансним справам і їх діяльність викликає найбільше занепокоєння влади, оскільки їх дії складно проконтролювати. Сьогоднішня акція САП створила конфлікт між двома антикорупційними органами, наслідки якого тепер будуть тривалий час впливати на усю антикорупційну роботу”, – пише Бутусов.

Спеціальна антикорупційна прокуратура пояснює необхідність обшуків витоком інформації з однієї з найрезонансніших кримінальних справ, яка стосується ключового організатора “великого будівництва”. Ці обшуки можуть бути лише початком, і серед фігурантів справи можуть опинитися високопосадовці антикорупційного бюро, аналізує Бутусов.

Скриншот з посту Ю. Бутусова

Що відомо про Татарова

Заступник голови Офісу президента України Олег Татаров зайняв цю посаду у серпні 2020 року за указом президента України Володимира Зеленського. Тоді рішення було різко розкритиковане громадськими діячами, журналістами, а також адвокатами та родичами загиблих Героїв Небесної сотні. Сам же Зеленський заявив, що Татарова не можна вважати “старою владою” лише тому, що він був у МВС за часів Януковича.

У 2020 році стало відомо, що НАБУ розслідує справу стосовно Татарова, яка стосується його можливої причетності до фальсифікації експертизи у справі екснардепа та забудовника Максима Микитася. В грудні 2020 року також стало відомо, що НАБУ та САП підготували підозру Татарову, але генпрокурорка України Ірина Венедіктова відсторонила прокурорів, які курували цю справу. Після цього громадські активісти провели акцію під Офісом президента з вимогою звільнити з посад Венедіктову, главу ОП Андрія Єрмака та Татарова.

Також Татарова називали одним із тих, хто блокує призначення нового керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) Олександра Клименка. Клименко, працюючи у НАБУ, розслідував причетність Татарова до махінацій під час будівництва житла для Нацгвардії. 

Правоохоронний сектор, за який відповідає Татаров в ОП, викликає найбільше питань у міжнародних партнерів. Вони, нагадаємо, незадоволені відсутністю та якістю реформ у правоохоронних органах.

Ольга Степанова

Recent Posts

Правозахисник повідомив, скільки військових отримали вирок за зберігання наркотиків під час війни

За час війни понад 1000 військових було засуджено за зберігання наркотиків. Таку статистику навів голова…

2 хв. ago

Порнопаспорт для дорослих. В Іспанії першими почнуть давати доступ в Інтернет за картками

Іспанія збирається запровадити цифровий "порнопаспорт", який уже критикують за складність, але альтернатива йому з'явиться не…

4 хв. ago

Трамп назвав Байдена “купою лайна” і висловив упевненість, що він зніметься з виборів

Дональд Трамп назвав президента США Джо Байдена "купою лайна" і висловив упевненість, що він зніметься…

6 хв. ago

Узимку можуть замерзнути всі труби: світло, опалення, постачання води вже під загрозою, — нардеп

Українцям потрібно готуватися до того, що взимку їм відключатимуть електроенергію. Однак живити об'єкти критичної інфраструктури,…

20 хв. ago

Зеленський заявив, що ЗСУ вже сформували 14 нових бригад, але для них немає зброї

Президент України Володимир Зеленський заявив, що патової ситуації на фронті немає. Україна не може ввести…

28 хв. ago

“Нехай я буду в очах багатьох зрадником”: актор “95 кварталу” втік у США

Український актор Руслан Ханумак втік з України до США, нібито через сина. Про це він повідомив у…

32 хв. ago