Трамп може зайняти Білий дім, навіть якщо програє вибори: Politico розкрило сценарій

Дональд Трамп може спробувати захопити владу навіть за умови програшу на президентських виборах. Як пише Politico, чотири роки тому він уже намагався провернути такий сценарій, і ситуація може повторитися.

“Десятки інтерв’ю з людьми, залученими до виборчого процесу, свідчать: Трамп не тільки може здійснити другу спробу скасувати вибори, які він програє, він і його союзники вже закладають основу для цього”, – пише видання.

Як пояснює видання, стимул Трампа отримати повноваження і захист Білого дому сильніший, ніж будь-коли: якщо він програє, то зіткнеться з лавиною кримінальних розглядів, які можуть тривати все життя. Якщо він переможе, вони, найімовірніше, припиняться.

Хоча ніхто достеменно не знає, як саме Трамп може напасти на виборчу систему у 2024 році, однак Politico, посилаючись на думку законодавців, слідчих Конгресу, партійних діячів та експертів з конституційного права, представило приблизний сценарій.

1. Він посилить недовіру до результатів виборів, роблячи необґрунтовані або перебільшені заяви про широкомасштабне шахрайство на виборах і порушуючи судові позови, які оскаржуватимуть достатню кількість бюлетенів, щоб змінити результати в ключових штатах.

2. Він спиратиметься на дружніх чиновників округу і штату, щоб вони чинили опір підтвердженню результатів виборів.

3. Він закличе союзників у контрольованих Республіканською партією законодавчих органах штатів, що вагаються, призначити “альтернативних” президентських виборників.

4. Він покладатиметься на конгресменів-республіканців, щоб вони підтримали цих альтернативних виборників – або принаймні відкинули демократичних виборщиків, – коли вони зберуться, щоб підтвердити результати.

5. Він спробує домогтися того, щоб Гарріс позбавили 270 голосів у Колегії вибірників, відправивши вибори до Палати представників, де в республіканців, найімовірніше, буде достатньо голосів, щоб обрати Трампа наступним президентом.

Як зазначає Politico, деякі з необхідних інгредієнтів для цієї кампанії у Трампа вже є.

Так, він уже розпочав чітку місію з розпалювання якомога більшої невизначеності щодо результатів виборів, стверджуючи, що єдиний спосіб програти Гарріс – це якщо демократи “шахраюватимуть”. Також багато хто з чиновників, які стояли на шляху Трампа чотири роки тому, були відсторонені або пішли у відставку, поступившись владою слухнянішим наступникам, які підтримують Трампа. Крім того, посилилися погрози на адресу посадовців виборчих комісій та побоювання щодо цивільних заворушень, які зростають.

“Можливо, Трамп і його союзники не докладатимуть постійних зусиль, щоб скасувати свою поразку на виборах. Переконлива перемога Гарріс ускладнить для Трампа згуртування республіканців на його боці. Але спостерігачі за виборами, і деякі з союзників Трампа сходяться в одному: у ніч виборів, незалежно від того, що покажуть результати, скільки голосів залишиться непідрахованими і скільки радників скажуть йому зворотне, Дональд Трамп оголосить себе переможцем”, – пише Politico.

Романчук Микола

Recent Posts

«На розграбування». Путін віддав металургійний комбінат у Маріуполі кадирівцям – WSJ

Москва збагачує дружнього до Кремля Рамзана Кадирова, дозволяючи йому грабувати Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча,…

14 хв. ago

Роботодавці в Україні “полюють” за чоловіками, старшими 60 років, – демограф

Війна в Україні вкрай негативно вплинула на економіку, а мобілізація змінила ринок праці та змусила роботодавців змінити…

16 хв. ago

Головна проблема ЗСУ зараз не в дефіциті зброї, а в нестачі людей – El Pais

Головна проблема ЗСУ зараз полягає не в дефіциті зброї, а в нестачі людей. Про це…

18 хв. ago

У Bloomberg пояснили, чому Захід шукає спосіб припинити підтримку України

Розділений Захід шукає спосіб припинити підтримку опору українців вторгненню російського диктатора Володимира Путіна. Про це пише колумніст Bloomberg…

20 хв. ago

Як зігрітися у квартирі без опалення: прості поради, які дійсно працюють

Коли централізоване опалення ще не увімкнули, залишатися в теплі стає викликом. Однак, є кілька ефективних…

22 хв. ago

Тарифи на газ і світло злетять: українцям назвали точну дату підвищення

Українців чекають неприємні новини: тарифи на газ та електроенергію планують підвищити вже найближчим часом. У…

30 хв. ago