Божевілля в Молдові: Як Кремль намагається розхитати Молдову через вибори і референдум

Скандал у Молдові! Здається, ця маленька країна на периферії Європи стала епіцентром величезної політичної гри. Усе почалося з виборів та референдуму, який мав би закріпити євроінтеграційний курс у Конституції. Але реальність виявилася набагато драматичнішою.

Якщо ви ще не в курсі, Молдова, держава, яка два роки тому здобула статус кандидата на вступ до Євросоюзу, вирішила провести плебісцит. Так, саме у найкращих традиціях пострадянського хаосу: запитати громадян, чи вони дійсно хочуть у ЄС. І що ми бачимо? 49,74% учасників цього “свята демократії” вирішили, що, може, й не хочуть. Але на цьому історія не закінчується.

На момент написання цієї новини офіційний сайт ЦВК Молдови «лежить». Тобто, результатів немає, і поки що незрозуміло, чи буде цей референдум мати якісь юридичні наслідки. Однак, деякі джерела вже повідомляють, що ситуація загострюється: можливо, навіть знадобиться повторний підрахунок голосів. Хто знає, чи це взагалі законно.

Тут можна сказати, що в Молдові почалася політична вистава з розмахом Голлівуду. Президентка Мая Санду, яку її опоненти вже встигли звинуватити у всіх гріхах (від корупції до «політичних технологій»), нібито намагається закріпити свій результат на майбутніх виборах через цей референдум. Її критики заявляють, що це маніпуляція, спрямована на те, щоб зберегти європейський курс навіть у випадку зміни влади. Так, це цілком може бути – адже в пострадянських державах, як показує досвід, не всі нові політики залишаються прихильниками демократії.

Але в цій грі є й інший гравець. Як виявилося, за лаштунками стоїть Росія. Олігарх-утікач Ілан Шор, через якого, за даними західних розвідок, Кремль вливає мільйони євро у дестабілізацію ситуації, нібито організував масштабну кампанію з купівлі голосів. 100 мільйонів євро! Це сума, яка затьмарює навіть найгучніші скандали в європейській політиці. І що ми отримали? Майже 10% молдован отримали гроші або інші «бонуси», щоб висловити своє «Ні» євроінтеграції. Але це ще не все.

Молдовські виборчі дільниці в Росії теж виявилися ареною для показової вистави. Людей організовано звозили автобусами, щоб створити видимість масової підтримки проросійських сил. Це класика жанру. А тепер додайте до цього зусилля місцевих церков Московського патріархату, які поширюють інформацію про те, що ЄС – це «пекельний виплодок», та ще й отримують за це по 1000 євро на місяць.

І ось тут ми приходимо до кульмінації. Здавалося, що референдум провалився, і європейський курс Молдови було відкинуто. Але потім втрутилася діаспора. Голоси з-за кордону додали необхідну кількість підтримки, і вранці стало відомо, що курс євроінтеграції все ж затверджено – нехай і з мінімальним розривом. Ще вчора здавалось, що це кінець, а сьогодні – перемога. Політичний трилер у дії!

Між тим, Захід не стоїть осторонь. НАТО вже заявило, що «посилює безпекові можливості Молдови». Однак, чи не занадто пізно? З огляду на активність Росії у Молдові та майбутні вибори в Грузії, де проросійська влада теж не збирається поступатися позиціями, цей референдум стає черговим дзвіночком для Заходу. Дозволити Кремлю й надалі грати в політичні ігри, маніпулюючи голосами та підкуплюючи цілі народи, означає наступного разу зіштовхнутися з подібною ситуацією вже у себе вдома.

Романчук Микола

Recent Posts

5 місць, які ми забуваємо прибрати: блогерка розповіла найпопулярніші з них

Прибирання у кожного з нас займає різну кількість часу. Комусь достатньо кількох годин на тиждень,…

11 хв. ago

Що буде з мільйонами, які конфіскували у голови МСЕК Хмельницького

Активісти Центру протидії корупції розповіли, як вчинити з мільйонами доларів, знайдених під час обшуків у…

20 хв. ago

Скільки людей в Україні отримали інвалідність 2023 року — відповідь МОЗ

Про це свідчить відповідь Міністерства охорони здоров’я на запит військового адвоката та юриста Центру надання…

32 хв. ago

Вікові обмеження для водіїв: керувати авто зможуть не всі

Головний сервісний центр МВС України нагадав громадянам про діючі вікові обмеження для водіїв. Система розроблена…

41 хв. ago

Мобілізація багатодітних: хто не уникне призову до армії

В Україні багатодітні батьки мають право на відстрочку від мобілізації, але з набуттям чинності нового…

50 хв. ago

Відомого блогера Супер Суса зняли в Одеському ТЦК

Відомого блогера Супер Суса (справжнє ім'я Віталій Лушков) зняли в Одеському ТЦК. Про це повідомляють…

59 хв. ago