Австралійська сенаторка звинуватила Карла III у геноциді під час його візиту

Сенаторка штату Вікторія Лідія Торп різко розкритикувала короля Великої Британії Карла III під час його візиту до Австралії, заявивши, що британці «вчинили геноцид проти народу» та «знищували землю».

Король перебуває в країні з п’ятиденним офіційним візитом, під час якого виступив перед австралійським парламентом. The Guardian відзначає, що його промова стала ключовим моментом його інавгураційного візиту як монарха до Австралії.

Торп проти монархії: гучна заява

Після виступу Карла III Лідія Торп, яка відома своєю боротьбою за права корінних народів, емоційно виступила проти короля, закликавши повернути землі та репарації: «Ви вчинили геноцид проти нашого народу. Верніть нам нашу землю. Верніть те, що ви у нас забрали — наші кістки, наші черепи, наших дітей, наш народ», — прокричала вона.

Торп, яка має корінні австралійські корені, наполягає на необхідності припинити колоніальну залежність Австралії від Британії та підписати договір, який би відновив права місцевих народів. Минулого тижня вона також заявила, що Австралія повинна стати республікою і укласти угоду з корінними громадами.

Король Карл III та австралійська незалежність

Карл III зійшов на престол у вересні 2022 року після смерті своєї матері, королеви Єлизавети II. 18 жовтня він розпочав свій перший візит до Австралії як монарх. Його поїздка знову активізувала дискусії про можливе проголошення Австралії незалежною республікою. Британський монарх офіційно є главою держави для кожної з країн Співдружності, включно з Великою Британією, Австралією, Канадою, Новою Зеландією та ще 11 державами.

На тлі візиту Карла III, австралійське суспільство та політики знову піднімають питання про колоніальну спадщину, корінні права та можливість створення незалежної республіки, в якій країна остаточно розірве зв’язки з британською монархією.

Романчук Микола

Recent Posts

«На розграбування». Путін віддав металургійний комбінат у Маріуполі кадирівцям – WSJ

Москва збагачує дружнього до Кремля Рамзана Кадирова, дозволяючи йому грабувати Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча,…

10 хв. ago

Роботодавці в Україні “полюють” за чоловіками, старшими 60 років, – демограф

Війна в Україні вкрай негативно вплинула на економіку, а мобілізація змінила ринок праці та змусила роботодавців змінити…

13 хв. ago

Головна проблема ЗСУ зараз не в дефіциті зброї, а в нестачі людей – El Pais

Головна проблема ЗСУ зараз полягає не в дефіциті зброї, а в нестачі людей. Про це…

14 хв. ago

У Bloomberg пояснили, чому Захід шукає спосіб припинити підтримку України

Розділений Захід шукає спосіб припинити підтримку опору українців вторгненню російського диктатора Володимира Путіна. Про це пише колумніст Bloomberg…

16 хв. ago

Як зігрітися у квартирі без опалення: прості поради, які дійсно працюють

Коли централізоване опалення ще не увімкнули, залишатися в теплі стає викликом. Однак, є кілька ефективних…

18 хв. ago

Тарифи на газ і світло злетять: українцям назвали точну дату підвищення

Українців чекають неприємні новини: тарифи на газ та електроенергію планують підвищити вже найближчим часом. У…

26 хв. ago