Відмова від кордонів 1991 року і захист російськомовних. Борис Джонсон запропонував варіант завершення війни в Україні

Експрем’єр Британії Борис Джонсон пропонує відмовитися від вимоги повернення Україні кордонів 1991 року. Також він пропонує надати права російськомовному населенню як “компенсацію Путіну”.

Про це Джонсон написав у своїй статті для Daily Mail, коментуючи свої переговори з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Джонсон пише, що Трамп розуміє, що поразка України буде величезною поразкою США. А Путін, у свою чергу, стане загрозою для всіх країн колишнього СРСР.

Паралельно виникне загроза для Тайваню від Китаю і для Ізраїлю від “Хезболли”. І Штатам доведеться вибирати: або відмовитися від світового лідерства, або вступити у війну.

Джонсон вірить, що Трамп може закінчити війну на вигідних для України і Заходу умовах. Під цими умовами він розуміє вихід України на кордони 24 лютого 2022 року (тобто, фактично, відмову від вимоги щодо кордонів 1991 року) і можливість вступу України до Євросоюзу і НАТО.

Для цього він пропонує збільшити військову допомогу Україні, прискорити постачання і зняти наявні обмеження на удари по російській території західною зброєю.

Надалі, за його словами, добре озброєна українська армія може замінити американський контингент у Європі, що дасть змогу Трампу заощадити гроші, повернути американських солдатів додому і змусити Європу зробити більше для власної обороноздатності.

Як компенсацію Путіну Джонсон пропонує ввести в Україні “особливі заходи захисту для носіїв російської мови”, а також провести глобальне відновлення відносин США з Росією з можливістю повернення до часів, коли Росія була “респектабельним партнером” G8 і НАТО.

“Я не кажу, що це буде легко. Це потребуватиме сили. Це потребуватиме рішучості. Це потребуватиме сталевих нервів”, – резюмує Джонсон.

Зазначимо, що статтю Бориса Джонсона в газеті Daily Mail, де він ділиться своїми думками про те, як може бути закінчена війна України і Росії в разі перемоги Трампа (він вважає, що РФ можна витіснити на лінію лютого 2022 року, після чого прийняти Україну до НАТО, а РФ запропонувати відновлення відносин), в українських, а слідом за ними й російських телеграм-каналах було інтерпретовано як “Джонсон озвучив план Трампа по закінченню війни”.

Насправді в статті Джонсон ніде не пише, що озвучує думки Трампа. Навпаки, він підкреслює, що це особисто його (Джонсона) припущення і побажання, а не озвучена Трампом позиція.

“Я вважаю, що Трамп може покласти цьому (війні в Україні – Ред.) край – на правильних умовах для України та Заходу. Я підкреслюю, що не можу бути впевненим, що саме він би зробив, якби був обраний. Але це те, що він міг би зробити”, – пише Джонсон.

Зазначимо, що навесні 2022 року, згідно з даними ЗМІ, під час стамбульських перемовин, Путін був готовий відвести війська на лінію 24 лютого (окрім Донецької та Луганської областей – це питання мало бути обговорено на особистій зустрічі Зеленського і Путіна). Однак тоді, як заявив пізніше голова української переговорної групи Давид Арахамія, Україна відмовилася від таких умов. Зокрема й тому, що позицію “будемо воювати далі” зайняв тодішній прем’єр Британії Борис Джонсон, який у квітні 2022 року прилетів до Києва.

Тепер же умови Путіна посилилися. Зокрема, він вимагає віддати РФ всю територію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

26 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

28 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

29 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

39 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

41 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

43 хв. ago