Відмова від кордонів 1991 року і захист російськомовних. Борис Джонсон запропонував варіант завершення війни в Україні

Експрем’єр Британії Борис Джонсон пропонує відмовитися від вимоги повернення Україні кордонів 1991 року. Також він пропонує надати права російськомовному населенню як “компенсацію Путіну”.

Про це Джонсон написав у своїй статті для Daily Mail, коментуючи свої переговори з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом.

Джонсон пише, що Трамп розуміє, що поразка України буде величезною поразкою США. А Путін, у свою чергу, стане загрозою для всіх країн колишнього СРСР.

Паралельно виникне загроза для Тайваню від Китаю і для Ізраїлю від “Хезболли”. І Штатам доведеться вибирати: або відмовитися від світового лідерства, або вступити у війну.

Джонсон вірить, що Трамп може закінчити війну на вигідних для України і Заходу умовах. Під цими умовами він розуміє вихід України на кордони 24 лютого 2022 року (тобто, фактично, відмову від вимоги щодо кордонів 1991 року) і можливість вступу України до Євросоюзу і НАТО.

Для цього він пропонує збільшити військову допомогу Україні, прискорити постачання і зняти наявні обмеження на удари по російській території західною зброєю.

Надалі, за його словами, добре озброєна українська армія може замінити американський контингент у Європі, що дасть змогу Трампу заощадити гроші, повернути американських солдатів додому і змусити Європу зробити більше для власної обороноздатності.

Як компенсацію Путіну Джонсон пропонує ввести в Україні “особливі заходи захисту для носіїв російської мови”, а також провести глобальне відновлення відносин США з Росією з можливістю повернення до часів, коли Росія була “респектабельним партнером” G8 і НАТО.

“Я не кажу, що це буде легко. Це потребуватиме сили. Це потребуватиме рішучості. Це потребуватиме сталевих нервів”, – резюмує Джонсон.

Зазначимо, що статтю Бориса Джонсона в газеті Daily Mail, де він ділиться своїми думками про те, як може бути закінчена війна України і Росії в разі перемоги Трампа (він вважає, що РФ можна витіснити на лінію лютого 2022 року, після чого прийняти Україну до НАТО, а РФ запропонувати відновлення відносин), в українських, а слідом за ними й російських телеграм-каналах було інтерпретовано як “Джонсон озвучив план Трампа по закінченню війни”.

Насправді в статті Джонсон ніде не пише, що озвучує думки Трампа. Навпаки, він підкреслює, що це особисто його (Джонсона) припущення і побажання, а не озвучена Трампом позиція.

“Я вважаю, що Трамп може покласти цьому (війні в Україні – Ред.) край – на правильних умовах для України та Заходу. Я підкреслюю, що не можу бути впевненим, що саме він би зробив, якби був обраний. Але це те, що він міг би зробити”, – пише Джонсон.

Зазначимо, що навесні 2022 року, згідно з даними ЗМІ, під час стамбульських перемовин, Путін був готовий відвести війська на лінію 24 лютого (окрім Донецької та Луганської областей – це питання мало бути обговорено на особистій зустрічі Зеленського і Путіна). Однак тоді, як заявив пізніше голова української переговорної групи Давид Арахамія, Україна відмовилася від таких умов. Зокрема й тому, що позицію “будемо воювати далі” зайняв тодішній прем’єр Британії Борис Джонсон, який у квітні 2022 року прилетів до Києва.

Тепер же умови Путіна посилилися. Зокрема, він вимагає віддати РФ всю територію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

3 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

12 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

25 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

32 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

44 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

53 хв. ago