Президент Болгарії зробив скандальну заяву про війну в Україні

Президент Болгарії Румен Радев назвав перемогу України над Росією «неможливою» і пов’язав війну із замахом на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо. Про це повідомляє Euractiv.

Президент Болгарії заявив, що продовження війни є катастрофічним для всіх сторін.

«Кожен день, коли триває ця війна, є катастрофічним для України, Росії та всіх нас. Це неминуче впливає на всі сторони конфлікту. Це неминуче впливає на всі вибори – і в Європі, і в США, і скрізь у світі. На цих і наступних виборах ми будемо обирати між війною і миром. Кожен громадянин зобов’язаний це розуміти», – сказав Радев.

Відповідаючи на запитання журналіста, який сигнал замах на Фіцо послав Європі, болгарський президент говорив про російське вторгнення в Україну.

«Неприйнятно представляти продовження війни і неможливу перемогу над Росією як єдине можливе рішення», – заявив Радев.

Президент країни сказав, що вкрай небезпечно, щоб конфлікт між Росією і Україною розпалювався і в Європі, і щоб «голоси за мир зустрічалися пострілами».

«Спроба вбивства європейського прем’єр-міністра радикально налаштованим фанатиком через його підтримку миру свідчить про вкорінену нетерпимість до інакомислення та ненависті. Багато політиків, партій та ЗМІ зробили свій внесок у це, зображуючи кожен інший голос як проросійський, що є вкрай несправедливим і призводить до всіх цих негативних наслідків», – додав Радев.

Очільник Болгарії попередив, що якщо війна продовжиться, Україна стане «демографічно спустошеною країною, з повністю зруйнованою інфраструктурою, промисловістю, виробництвом, і це матиме надзвичайно серйозні наслідки не тільки для України, але й для всієї Європи».

Радєв закликав до політичних зусиль заради миру, а не до надання зброї: «Зі зброєю, без зброї – ми йдемо до однакового результату. Ми повинні це усвідомити. Різниця буде в тисячах людських жертв і зруйнованій країні (Україні), за відновлення якої нам доведеться заплатити», – сказав він, додавши, що «це неминуче».

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

28 хв. ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

32 хв. ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

34 хв. ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

57 хв. ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

1 годину ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

1 годину ago