Прем’єр Індії приїде до Києва, щоб передати Зеленському повідомлення від Путіна, — Bloomberg

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді планує відвідати Київ у п’ятницю, 23 серпня. Під час візиту він передасть Володимиру Зеленському повідомлення від президента РФ Володимира Путіна. Про це пише Bloomberg з посиланням на анонімні джерела.

Журналісти уточнили, що Моді пробуде в Києві кілька годин, що обумовлено “міркуваннями безпеки”. Його візит відбувається через кілька тижнів після того, як індійський лідер відвідав Москву.

Поїздкою до Києва Моді намагається “налагодити” зв’язки з США, які висловили розчарування та стурбованість візитом прем’єр-міністра Індії до РФ. Перш ніж прибути в Україну, Моді також відвідає Польщу. Це буде перший візит індійського лідера в цю країну за понад чотири десятиліття.

Як пише Bloomberg, небажання Моді виступати посередником у припиненні російсько-української війни частково пояснюється залежністю Індії від дешевої російської нафти та зброї.

“Нью-Делі утримується від критики Москви за вторгнення, яке триває вже третій рік, і збільшує закупівлю російської нафти до рекордного рівня”, — йдеться у матеріалі.

Міністерство закордонних справ Індії відмовилося від коментарів для видання.

Чому зустріч з лідером Індії важлива для Зеленського

Журналісти пояснили, що для Зеленського важливо зустрітися з Моді, щоб обговорити роль Індії у відновленні миру.

“Індія займає центральне місце в амбіціях Зеленського залучити на свій бік ключові країни так званого Глобального Півдня”, — йдеться у статті.

Журналісти нагадали, що саме Індія була серед тих країн, які на червневому саміті миру у Швейцарії не підписали остаточну заяву.

На думку авторів матеріалу, зустріч з Моді навряд чи призведе до серйозних зрушень, проте очікується підписання кілька угод, у тому числі в сільському господарстві та обороні.

Як пояснили журналісти, українське державне підприємство “Зоря-Машпроект” веде переговори з приватними індійськими компаніями про спільне виробництво газових турбін, які використовуються на військових кораблях. Обидві держави також обговорюють виробництво літаків і авіаційних двигунів в Індії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

12 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

22 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

35 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

50 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

50 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

1 годину ago