Нардепи хочуть різко підняти свої пенсії: зможуть отримати компенсації у сотні тисяч гривень

В Україні 56 народних депутатів звернулись до Конституційного суду з проханням перевірити щодо конституційності скасування перерахунку залежно від зарплати пенсії тих парламентарів, які отримали виплати до 2017 року. Це може призвести до зростання пенсії народного депутата з у середньому 17,8 тис. до майже 29 тис. грн.

Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA. Раніше народні депутати після досягнення 62-річчя мали право отримувати 60% зарплати нардепа, що працює. І щойно у депутата зростала зарплата (а це фактично відбувається щорічно), також збільшувалась і пенсія того парламентаря, який перебуває на заслуженому відпочинку.

Ще в 2015-му “особливі” пенсійні права для народних депутатів скасували. Тепер замість того, щоб їхні пенсії підвищувати залежно від зарплати чинного нардепа, їм проводять індексацію. Незважаючи на це, зараз, згідно з даними ПФУ, середня пенсія нардепа становить 17,9 тис. грн, тоді як середня пенсія звичайного українця – 5,7 тис. грн.

Депутати не задоволені своїми пенсіями і звернулись до Конституційного суду. Захищати права народних депутатів погодились 56 чинних парламентарів (детальніше про це читайте далі в тексті). Вони вимагають повернути норму закону, згідно з якою зарплати парламентарям мають підвищувати до розміру в 60% зарплати чинного нардепа.

Якщо КСУ погодиться з вимогами народних депутатів, їхні пенсії можуть підняти в середньому до близько 29 тис. грн. Тобто підвищення складатиме понад 10 тис. грн. Ба більше, нардепи зможуть через суд вимагати у Пенсійного фонду компенсувати їм невиплачені суми за минулі роки.

Тобто йдеться про сотні тисяч гривень, які можуть через суди отримати парламенті. Крім того, якщо Конституційний суд погодиться з такою вимогою, народні обранці щомісячно отримуватимуть значно більші пенсії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Запаси на зиму: які продукти варто купити до холодів

Через постійні атаки Росії, взимку українці, скоріш за все, знову будуть жити в умовах тривалих відключень…

8 хв. ago

Новий навчальний рік: батькам дали поради, про що слід поговорити з дітьми

Стартує навчальний рік і школярі повертаються за парти. Та під час нестабільної ситуації у країні…

19 хв. ago

Забруднена вода із Сейму по Десні наближається до Чернігова: обережно

У неділю, 1 вересня, секретар Чернігівської міської ради та виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако…

33 хв. ago

Відключення світла восени та взимку: до чого варто готуватися українцям

Українцям розповіли, чи будуть відключення електроенергії восени та взимку в 2024 році. Як передає "Хвиля", про це повідомив експерт з…

45 хв. ago

Назвали корисні напої для мозку, які слід пити щоранку

Дієтологи Варші Хатрі та Джефф Дробот назвали найкорисніші напої для мозку, які варто пити щоранку для покращення пам'яті та…

57 хв. ago

Енергетики розказали, чому не завжди вчасно попереджають про екстрені відключення

У ДТЕК пояснили, яким чином здійснюють попередження населення про застосування екстрених відключень світла.

1 годину ago