У плані перемоги було б достатньо статусу стратегічного партнера поза блоком НАТО, — експерт

Базова військова підготовка новобранців в Україні залишає бажати кращого. Про це розповів головний сержант військової частини окремого штурмового батальйону “Арей” УДА, старший інструктор Михайло “Кіт” Ковпак в інтерв’ю “УНІАН“.

За його словами, можливо, такий стан справ відбувається через обмеженість у часі. Так, військовослужбовець лише місяць перебуває в навчальному центрі. За цей час підготувати досконало людину, яка була зварювальником чи водієм, неможливо.

Ковпак заявив, що необхідно збільшити терміни навчання. Однак багато в чому все залежить від людини.

“Я постійно кажу — було б бажання, а все інше напрацюємо”, — сказав військовий.

Він також заявив, що не вважає, що в навчальних центрах залишилися рудименти “совка”. Наприклад, у ставленні до мобілізованих.

Ковпак зазначив, що в його батальйоні вчать не за підручниками 1939 року, а з огляду на те, що зараз відбувається в країні.

“Я в армії вже 10 років, тому, можна сказати, особисто застав, як вчили ще за “совка”, а зараз бачу, як ведеться сучасна війна. Я особисто бував на штурмах, водив групи, командував, я все це прекрасно розумію. Тому ми намагаємося підготувати бійця так, щоб він воював не за “совковими” книжками”, — зазначив “Кіт”.

Військовий заявив, що рівень підготовки залежить також від командування та керівників навчальних центрів. Так, багато хто скаржиться на те, що їх не готують до війни, а змушують збирати сміття.

“Як викорінити? Можливо, їх (керівників, — ред.) би разочок випустити на передок, щоб вони зрозуміли, що не можна використовувати мобілізованих просто як робочу силу”, — розповів військовий.

Він також розповів, як підготовка проходить у батальйоні “Арей”.

“Вранці до обіду заняття, пообідали, потім невеликий відпочинок, і далі навчання до вечора. Увечері люди можуть повбирати, замести, помити в приміщенні, де живуть. Але це вони роблять для себе, ніхто їх не змушує як у казармах. У нас таке не вітається. Як каже наш комбат: “У нас одна велика сім’я”. Тому кожен військовослужбовець — це людина, а не робоча сила”, — розповів Ковпак.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Відтепер під “прицілом”: мобілізація виходить на новий рівень — сховатись не вийде

З 11 жовтня в Україні набрав чинності новий наказ Міноборони № 532, який встановлює правила…

2 хв. ago

В Україні оприлюднили рейтинг університетів з високим ступенем ризику

Державна служба якості освіти України (ДСЯО) оприлюднила оновлений рейтинг університетів, що мають високий ступінь ризику.…

9 хв. ago

Трамп звинуватив Зеленського у початку війни: “Він не мав цього допустити”

Дональд Трамп, колишній президент США, виступив із гучною заявою, звинувативши президента України Володимира Зеленського у…

14 хв. ago

Три місяці відпочинку: у студентів зимові канікули триватимуть до весни

Студенти Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича цього року отримають розкішні зимові канікули, які триватимуть…

19 хв. ago

Українці масово отримали відстрочку до кінця мобілізації: що відбулося у Резерв+

В Україні програму "Резерв+" спіткали технічні неполадки, які спричинили появу хибних даних для військовозобов'язаних. Через…

29 хв. ago

Звільнення прокурора Хмельниччини: Олійник залишив посаду після корупційного скандалу

Прокурора Хмельницької області Олексія Олійника звільнено з посади за власним бажанням. Це рішення відбулося на…

36 хв. ago