Чому поразка України стане катастрофою для Заходу: ключові причини

Після російського вторгнення в Україну, питання підтримки Києва стало критично важливим для Заходу. На перших етапах конфлікту можливість поразки України не була визначальним фактором для західних партнерів. Однак, після значної кількості заяв і конкретних дій на підтримку України, поразка Києва тепер прирівнюється до поразки самого Заходу — Франції, Німеччини, Великобританії та Сполучених Штатів.

Захід у глухому куті: що буде після поразки?

Політолог Андрій Городницький пояснює, що якщо Україна зазнає поразки, Захід опиниться у надзвичайно складній ситуації. “Припустимо гіпотетично, що сталася поразка України. Як тоді Захід буде налагоджувати відносини з Росією на довоєнному рівні? Це ж доведеться знімати всі санкції, принижуватися перед Росією та, м’яко кажучи, плювати собі в обличчя. Якщо ж західні партнери не погодяться на такі поступки, тоді їм доведеться воювати з РФ. Чи хочуть вони такого сценарію для себе? Звісно, що ні”, — зазначив експерт.

Ментальний бар’єр для Заходу

На думку Городницького, нині Захід не може дозволити собі поразку України навіть на ментальному рівні. Він підкреслює, що після втрат в Афганістані та Іраку, лідери західних держав не зможуть знову переконати своїх громадян, що нічого серйозного не відбулося. Україна стала символом їхньої відданості та обіцянок перед світом.

“Захід хоче, щоб Україна не програла, а Росія — не виграла. При цьому обговорюється формат зупинення війни по лінії фронту, коли підконтрольні Києву українські території отримають гарантії безпеки від НАТО”, — пояснює він.

Заморожений конфлікт як компроміс

Городницький додає, що одним із можливих сценаріїв є зупинка війни без чіткої перемоги жодної зі сторін. “Такий сценарій не означатиме поразку України, оскільки держава збережеться. Але й для Кремля це не буде поразка, так як Росія де-факто приросте новими територіями, що для внутрішньої аудиторії можна буде продати як перемогу”, — зазначає експерт.

Чи можливий компроміс?

Експерт підкреслює, що ключовим аспектом такого сценарію є гарантії безпеки для України. “Відповідний сценарій буде дієвим лише за умови, що гарантії безпеки включатимуть розміщення на лінії розмежування західних військ”, — додає він. Це може бути складно реалізувати, але лише така присутність зможе запобігти подальшій ескалації та надати Україні необхідний захист.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Модні шапки на осінь, зиму: що буде в тренді 2024-2025

З кожним днем стає все холодніше, зима вже близько, пора вибирати модну шапку. Дизайнери, як…

7 хв. ago

Повістки в Україні отримують ті, хто мають відстрочку і заброньовані: що робити

Повістки в Україні надсилають зокрема військовозобов’язаним, які мають відстрочку і заброньовані. Адвокат Володимир Кишеня у своєму TikTok розповів,…

17 хв. ago

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара-монстра – фото

В Іспанії на пляж викинуло 10-метрового кальмара. Про це пише Need To Know. Моторошну істоту помітили в…

26 хв. ago

Чоловік спить у наметі в саду, щоб нормально уникнути стресу від виховання дітей

Хлоя Гамільтон, 33-річна письменниця і мати двох дітей, зізнається, що спочатку боялася найгіршого, коли її…

38 хв. ago

Подарунок від “Резерв+”: українці отримали відстрочку аж до кінця мобілізації

У додатку "Резерв+" для деяких громадян України з’явилася інформація про відстрочку до завершення мобілізації. Цю…

45 хв. ago

У Швейцарії є готель, відрізаний від світу на 12 годин: як туди потрапити

У Швейцарії повно альпійських будиночків і важкодоступних готелів. Але Альп-Грюм – це справжня гірська аномалія, не…

56 хв. ago