Помічникам депутатів підвищили зарплати у півтора рази – що відомо

16 липня Верховна Рада проголосувала за внесення змін до постанови “Про фінансове забезпечення діяльності народних депутатів”. Питання стосувалося збільшення зарплат помічникам парламентарів.

Про це йдеться на офіційному сайті ВРУ.

Відомо, що свої голоси за ухвалення проєкту постанови віддали 264 нардепи, тоді як мінімально необхідна кількість “За” становить 226. Передбачається, що з 1 липня 2024 року місячний фонд оплати праці помічників парламентарів дорівнюватиме не 29,2 прожиткових мінімуми, а 43,8 ПЖ. Що в перерахунку – 132 630 грн на місяць замість 88 400 грн.

“Відповідно до закону народний депутат може мати до 31 помічника-консультанта, водночас фонд оплати праці на всіх помічників-консультантів, які працюють за строковим трудовим договором, становить 88,4 тис. грн на місяць у 2024 році”, – йдеться у пояснювальній записці.

Авторка проєкту постанови, депутатка від партії “Слуга народу” Галина Третьякова зазначила, що такий підхід призводить до втрати стійкості системи супроводу законотворчого процесу та ускладнює утримання фахового персоналу народними депутатами.

Іншими словами, необхідно підвищити їхні зарплати для покращення роботи персоналу. Постає питання, звідки братимуть додаткові кошти? Передбачається, що дофінансування відбуватиметься за рахунок:

  • економії видатків на оплату відпусток;
  • відшкодування витрат, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень;
  • зменшення видатків на оплату праці співробітників Апарату Верховної Ради.

Раніше Галина Третьякова уточнювала, що кошти, передбачені на утримання кількох сотень вільних посад, розподіляються на доплати керівництву. Натомість їх вигідніше спрямувати на збільшення фонду оплати праці помічників народних депутатів.

Кому доступна 13-та зарплата

Цей термін чули всі офіційно працевлаштовані українці. 13-ту зарплату видають у вигляді премії чи додаткової заохочувальної виплати перед різдвяно-новорічними святами чи на початку календарного року. Іншими словами, це грошова винагорода за хороші досягнення на роботі.

Варто уточнити, що 13-та зарплата не є обов’язком роботодавця. Це його право як керівника фінансово заохотити персонал на вдалу діяльність. Традиційно українцям виплачують середній місячний оклад за посадою, але керівництво може на власний розсуд вирішувати, скільки заплатити людям.

Інколи розмір розраховують, зважаючи на кількість місяців, які співробітник встиг пропрацювати. Якщо немає повного року, то сумують одну дванадцяту частину заробітку за кожен відпрацьований місяць.

До речі, ця виплата є об’єктом оподаткування ПДФО (18%), військовим збором (1,5%) і єдиним соціальним внеском (22%). Тож підприємці повинні сплатити в державний бюджет подвійні податки, як за звичайну зарплату.

Ольга Степанова

Recent Posts

Bloomberg Billionaires Index назвав найбагатшу людину планети

Американський бізнесмен Ілон Маск отримав статус найбагатшої людини планети за даними Bloomberg Billionaires Index. При цьому жоден…

8 години ago

Китай уже все сказав Лукашенку

З 22 по 23 серпня 2024 року на запрошення прем'єр-міністра Романа Головченка Білорусь з офіційним візитом відвідав…

8 години ago

Бронювання від мобілізації: як його продовжити

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки…

8 години ago

Der Spiegel: Ще один прокол Міноборони РФ

Військова кампанія України в Курській області РФ показала багато недоліків та проколів у російському Міноборони.…

8 години ago

В Україні затвердили ціни на газ до наступного року

Кабінет міністрів до 30 квітня 2025 року продовжив дію спецобов'язків щодо пільгового постачання газу підприємствам…

8 години ago

Україну накриває нова магнітна буря: як довго триватиме шторм

В Україні почалася нова магнітна буря. Про це повідомляє meteoagent.

9 години ago