Президентський рейтинг Залужного зрівнявся з показником Зеленського – опитування

Якби б Україні найближчим часом відбулися президентські вибори, в українців було б три фаворити. Найбільша конкуренція була б між президентом Володимиром Зеленським та ексголовкомом ЗСУ Валерієм Залужним, підтримка яких зберігалася б на однаковому рівні. За кожного з них порівну готові голосувати 27% українців.

Водночас до рейтингу потрапив і Петро Порошенко, який дещо відстає від умовних опонентів. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у межах проєкту Mobilise із 26 травня до 1 червня.

Так, 27% респондентів висловили намір проголосувати за Зеленського, що демонструє спад його підтримки на умовних виборах. Втім, соціологи припускають, що він все одно здобув би перемогу.

За Валерія Залужного теж висловили готовність голосувати 27% респондентів. Втім, ексголовком, як зазначають експерти, має недоліки для політичної кар’єри. Зокрема, кажуть, що це змінило б чіткий розподіл між армією та контролем над нею з боку демократично обраного цивільного уряду, що є важливою умовою стійкості демократії.

А ось п’ятий президент Петро Порошенко на виборах мав би 7% підтримки громадян. Тож соціологи зазначають, що він навряд чи був би конкурентоспроможним на виборах. 

На діаграмі чорна лінія відображає відсоток населення, яке повністю або частково схвалює президента Зеленського. Скріншот: mobiliseproject.com

Опитування КМІІС: як підтримують Зеленського

За результатами опитування, в якому взяли участь 2 011 повнолітніх респондентів підконтрольних регіонів України, Володимир Зеленський втратив понад 20% своєї підтримки серед громадян. Наразі його діяльність схвалюють 56% українців, а ще у вересні-2023 було 77%. А 37% опитаних – не схвалюють.

Крім того, 70% опитаних громадян згодні, що Зеленський має залишатися президентом до закінчення війни. Залежно від регіону проживання з цим згодні 65-74% респондентів, тобто переважна більшість українців не ставлять під сумнів легітимність президента. А протилежну думку висловлюють 22% опитаних.

Нагадаємо, що згідно з соціологічними даними, 20% українців абсолютно не підтримують новий закон про мобілізацію. Ще 32% “скоріше не підтримують”. Таким чином, загальна частка невдоволених склала 52%.

Ольга Степанова

Recent Posts

США і Туреччина готують багатомільярдну угоду в сфері оборони

Віце-президент Торгової палати США Близького Сходу, Центральної Азії та Туреччини Дженніфер Міель заявила, що між…

4 години ago

Часів Яр: ЗСУ контратакували та вибили росіян з частини міста

ЗСУ вибили російські війська з мікрорайону «Канал» під час контратаки під Часов Яром, пише видання…

4 години ago

В Кремлі прокоментували ордери на арешт Герасимова та Шойгу

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував видані Міжнародним кримінальним судом (МКС) ордери на арешт Сергія…

4 години ago

Україна готова виконати вимоги Угорщини

Україна готова задовольнити вимоги Угорщини щодо нацменшин у рамках євроінтеграції. Про це повідомила віце-прем'єр-міністр із…

4 години ago

Терміни для оновлення даних ТЦК продовжувати не будуть: що відомо

Військовозобов'язані українці під час мобілізації в Україні у нормальному темпі оновлюють військово-облікові дані. Найбільша кількість оновлень…

7 години ago

Матюкатися корисно: психологи розкрили несподівані переваги лайки

Зазвичай нецензурну лайку вважають недоречною та поганою звичкою, але це може бути корисним для психічного здоров'я. Хоча матюки…

7 години ago