Українські надра на трильйони доларів потрапили до Плану перемоги Зеленського

У четвертому пункті Плану перемоги, який Володимир Зеленський презентував 16 жовтня, йдеться про економічне зростання держави. Україна має критично важливі ресурси, які оцінюються у трильйони доларів США. За словами президента, вни або підсилять Україну та Захід, або Росію – якщо вона ці ресурси захопить.

Про це глава держави сказав під час виступу у Верховній Раді. Йдеться, зокрема, про такі метали, як уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси.

За словами Зеленського, Росія хоче захопити критичні українські ресурси, а також він згадав про потенціал у у виробництві енергії та продовольства. Все це, як зауважив він, є одними з ключових загарбницьких цілей Росії у війні.

“І це наша можливість зростання. Економічного зростання України. Економічного посилення Євросоюзу заради економічної й багато в чому безпекової автономії Європи. І це можливість Сполучених Штатів та наших партнерів у G7 працювати з Україною – союзницею, яка може забезпечити на інвестицію прибуток”, – підкреслив президент.

Україна також пропонує США та Євросоюзу укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Якщо ж Росія захопить ці ресурси, то це вже посилить саме її.

“Це також мир завдяки силі. Економічній силі. Це угода, що органічно доповнить та посилить наявну систему економічного тиску на Росію, а саме – усі наявні санкції проти Росії, обмеження нафтової ціни, обмеження експорту в Росію та інші заходи тиску. Російські спільники у світі повинні бачити, що у цього режиму немає економічного майбутнього”, – додав Зеленський.

Крім того, цей пункт має таємний додаток. Його передадуть окремим партнерам Києва.

На початку року про те саме казав американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем. Він запропонував надавати допомогу Україні у вигляді кредитів або в обмін на цінні корисні копалини, що, на його думку, мало б просунути через Конгрес рішення щодо підтримки України, що саме тоді було загальмовано зусиллями прихільників Трампа. Ініціатива виглядала як “викручування рук”. Але Інформатор тоді вказував, що до неї варто придивитися уважніше.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Верховна Рада має намір саджати українців за соціальні мережі

Верховна Рада України вирішила серйозно взятися за користувачів, які відчули себе "мисливцями" в мережі. До…

2 хв. ago

У перемогу вірять 83% українців: на зброю ставлять більше, ніж на перемовини, — опитування

Понад 80% українців мають віру в перемогу у війні проти Росії. Більшість вважають, що це…

31 хв. ago

Австралія передасть Україні майже 50 танків Abrams: подробиці

Австралія в рамках пакета військової допомоги вартістю 245 мільйонів доларів передасть Україні 49 танків Abrams.…

33 хв. ago

Поруч із Суданом і Чадом: економіку України визнали однією з найневільніших у світі

Поки Україна бореться за своє існування на полі бою, її економіка також зазнає втрат. За…

35 хв. ago

Скандальна голова МСЕК Крупа оформила інвалідність щонайменше 50 прокурорам

Майже всі прокурори Хмельницької області мають інвалідність другої групи, яку їм "поставила" скандальна глава обласної…

55 хв. ago

Доведеться заплатити 1500 грн за миття авто в забороненому місці: де саме

В Україні за миття та ремонт автомобілів у невстановлених місцях штрафи складають від 340 до 1700 грн. За порушення цього…

58 хв. ago