Україна та Ізраїль поступово віддаляються від нерішучих США, – Foreign Policy

Україна та Ізраїль поступово віддаляються від США при плануванні стратегії ведення своїх воєн – проти РФ та ХАМАС відповідно. Зокрема Вашингтон не попереджали про наступ в Курській області та ліквідацію лідера ХАМАС, пише Foreign Policy.

“Адміністрація Байдена, схоже, особисто скептично ставиться до військової логіки вторгнення України в Курську область Росії, за словами багатьох людей, знайомих з цим питанням”, – зазначають автори публікації.

Білий дім давно занепокоєний тим, що війна виходить за межі кордонів України та може ескалувати. Через ці побоювання виникло тертя з українськими лідерами, які часом були обурені недостатнім рівнем і швидкістю підтримки США, а також обмеженнями, які Вашингтон наклав на її використання.

Як зазначає Foreign Policy, після того, як у квітні Конгрес схвалив додаткову допомогу в розмірі 60 мільярдів доларів, вона надходила цівкою, а не потоком, розчаровуючи українських чиновників, які приїхали до Вашингтона, наполягаючи на більшому. І адміністрація Байдена дуже вагалася, щоб дозволити Україні використовувати американську зброю для ударів по цілях у Росії, лише нещодавно дещо послабивши обмеження, щоб дозволити це за дуже обмежених обставин.

І навіть зараз, коли ЗСУ увійшли на російську територію, а росіяни так і не закидали Київ ядерними бомбами, як того повсякчас боявся Вашингтон, заборона на використання ракет ATACMS по території РФ досі діє.

На думку оглядачів, адміністрація Байдена намагається приховати розбіжності з Києвом, принаймні публічно, щоб не псувати видимість єдиного фронту. Разом з тим, як вважають автор статті, наземне вторгнення ЗСУ на російську територію, очевидно, без консультацій з Вашингтоном поставило адміністрацію Байдена в надзвичайно незручне становище.

Практично такою самою є ситуація з Ізраїлем, який, вочевидь, без консультацій із США знищив лідера ХАМАС в Ірані, поставивши регіон на межу великої війни.

У Foreign Policy вважають, що це дистанціювання від США їхніх союзників фактично є наслідком політики Вашингтона останнього часу.

“У міру того, як Вашингтон відходить від прямих військових втручань за кордоном, характерних для війни з тероризмом, широка, але стійка підтримка США як України, так і Ізраїлю, здавалося, запропонувала нову модель того, як США можуть прийти на допомогу союзникам, не [втручаючись власними збройними силами]”, – йдеться у публікації. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Нідерланди хочуть відправити українських чоловіків додому

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов'язаних українських чоловіків. Про силові методи…

14 хв. ago

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

22 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

24 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

26 хв. ago

Батька Доді Аль-Фаєда звинуватили у використанні королівського маєтку для сексуального насильства

Єгипетського мільярдера Мохаммеда Аль-Фаєда, який помер 2023 року в 94-річному віці, кілька жінок звинуватили у…

27 хв. ago

“Почали гавкати на людей”: зоопарк потрапив у скандал, пофарбувавши собак у панд

Китайський зоопарк Гуанюані довелось закрити після того, як люди зрозуміли, що "панди" у вольєрах —…

33 хв. ago