Reuters опублікувало проєкт підсумкової декларації Глобального саміту миру

У проєкті підсумкової декларації Саміту миру йдеться, що війна Російської Федерації проти України продовжує спричиняти масштабні людські страждання та руйнування, а також створює ризики та кризи з глобальними наслідками. Документ опублікувало Reuters.

У комюніке задекларовано, що будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути захищеним та екологічно безпечним. Українські атомні електростанції та установки, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, повинні працювати безпечно під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом. Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, яка триває проти України, неприпустимі.

Також Reuters зауважує, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговців кораблі в портах і на всьому маршруті, а також проти цивільних портів і цивільної портової інфраструктури є неприйнятними.

Ще одним аспектом, який зазначений у документі є те, що всі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. ​​Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

 У комюніке зауважено, що досягнення миру вимагає діалогу між усіма сторонами конфлікту.

Нагадаємо, що 15-16 червня у Швейцарії відбувається історичний Глобальний саміт миру, організований Україною. Участь у ньому беруть лідери понад 100 країн та світових організацій, які об’єдналися, щоб знайти шляхи досягнення стійкого миру в Україні та за її межами. На саміт запрошені усі країни світу, окрім країни-агресорки Росії.

До того ж 16 червня країни-учасниці розділяться робочими групами задля реалізації трьох пріоритетів Саміту миру у Швейцарії. 

До слова, у спільній заяві за підсумками Глобального саміту миру, організованого Україною, який відбувається 15-16 червня у Швейцарії, не буде заклику до негайного виведення російських військ з території України.

Зазначимо, що російський диктатор Володимир Путін напередодні Глобального саміту миру озвучив нові умови миру. МЗС України вже відреагувало на ці заяви.

Ольга Степанова

Recent Posts

Найбільший за 10 років теракт у Дагестані: що відомо

У неділю, 23 червня, у Дагестані було скоєно найбільший за останні 10 років теракт. У…

5 хв. ago

Зустріч принца Вільяма з Тейлор Свіфт: що залишилося за кадром

ЗМІ облетіло селфі американської співачки Тейлор Свіфт із принцом Вільямом і його дітьми, принцом Джорджем…

8 хв. ago

Українських біженців у Польщі попередили про важливі зміни з 1 липня

У Польщі з наступного місяця набувають чинності зміни до спецзакону "Про допомогу громадянам України". Стало…

12 хв. ago

Можуть забрати і до 25 років: нардеп пояснив нюанси мобілізації

В Україні продовжується дія військового стану, а також відбувається загальна мобілізація. Оновлений закон дозволяє призивати…

18 хв. ago

Кардіолог розкрив найкращі поради, як боротися з гіпертонією та холестерином

Гіпертонія і високий рівень холестерину є основними факторами ризику серцево-судинних захворювань та інсульту. Однак обидва ці фактори…

20 хв. ago

Стартова ціна – захмарна: в Україні продають памʼятник Леніну (фото)

Демонтований бронзовий памʼятник Володимиру Леніну виставили на аукціон на сайті Prozorro. Стартова ціна становить понад…

21 хв. ago