Гарріс не розуміє Україну та має особистий конфлікт із Зеленським, – The Telegraph

Чинна віце-президентка США Камала Гарріс, ймовірно, має досить спрощене розуміння війни в Україні. Крім того вона, ймовірно, має особистий конфлікт з президентом України Володимиром Зеленським. Про це пише The Telegraph.

Наприкінці липня авторитетний журнал Time із посиланням на екс-міністра оборони Олексія Резнікова писав, що за кілька днів до російського вторгнення в Україну Гарріс і Зеленський посперечалися на Мюнхенській конференції з безпеки щодо того, як утримати Росію від агресії. 

Буцімто Зеленський, звертаючись до Гарріс, просив США запровадити превентивні санкції проти Росії, аби втримати її від вторгнення. Натомість Гарріс буцімто наполягала, що неможна карати за злочин, якого ще не сталося, і просила Зеленського публічно заявити про неминучість російського вторгнення.

“Зеленський чітко запитав Камалу Гарріс: “Ви хочете, щоб я це визнав, але що це вам дасть? Якщо я визнаю це тут, у цій розмові, ви запровадите санкції?” І відповіді не отримав”, – писав Time про цю суперечку.

Хоча Гарріс ніколи не була в Україні, вона шість разів зустрічалася із Зеленським як віце-президент США. Крім того вона відповідала за виділення Україні 1,5 мільярда доларів на підтримку енергетичної інфраструктури та іншу гуманітарну допомогу.

“Дивно, але враховуючи всю увагу до фізичних проблем Байдена, він був набагато енергійнішим і впевненішим в питаннях України, ніж Гарріс. Вона змарнувала кілька можливостей, щоб налагодити пристойні стосунки із Зеленським, і її невпевнене вирішення кризи не віщує нічого доброго, якщо вона виграє президентство”, – заявив колишній помічник Байдена на умовах анонімності.

Загалом Камала Гарріс не часто згадувала Україну в публічних промовах, а коли робила це, то давала привід для звинувачень у своїй некомпетентності щодо цього конфлікту. Американский аналітик Даг Бендоу зазначає, що Гарріс насправді ніколи не була глибоко залучена до питань зовнішньої політики США загалом і щодо війни в Україні зокрема.

“Її розуміння, ймовірно, обмежується поверхневими розмовами, висловленими їй, коли вона подорожувала до Європи… є мало доказів того, що вона сильно цікавиться цими питаннями або знає про них. Справа не в тому, що вона не здатна отримати глибше розуміння. Швидше, у неї було небагато причин чи можливостей для цього”, – каже він. 

Разом з тим американські аналітики схильні вважати, що в разі своєї перемоги на виборах президента Камала Гарріс в цілому продовжить ту зовнішню політику, яку вела адміністрація Байдена. З усіма її недоліками в питаннях більш рішучої підтримки України. При цьому Гарріс більше зосередиться на внутрішній політиці, тоді як Байден був досить активним на міжнародній арені.

Доктор Джеймс Карафано, співробітник консервативного аналітичного центру Heritage Foundation і підполковник армії США у відставці, вважає, що приваблива особистість Зеленського допоможе цьому дуету налагодити стосунки в разі перемоги Гарріс на виборах. 

“Камала Гарріс не розвинула жодних близьких міжнародних стосунків, про які я знаю, і це буде важко для неї, якщо її оберуть президентом. Але Зеленський постійно демонстрував здатність працювати з широким колом лідерів, і він, безперечно, знайшов би спосіб конструктивно працювати з її командою”, — сказав аналітик.

Ольга Степанова

Recent Posts

Усіх ФОПів в Україні знову зобов’яжуть платити ЄСВ: які суми

З 2025 року ФОПи знову будуть зобов'язані сплачувати ЄСВ (єдиний соціальний внесок), що відновитьдовоєнну систему оподаткування.Мінімальний ЄСВ становитиме до…

6 хв. ago

«Укрзалізниця» підвищить тарифи вже цього року: подробиці від Forbes

«Укрзалізниця» підготувала проєкт нової тарифної реформи. Так, компанія планує підвищити вартість перевезень будівельних матеріалів на…

15 хв. ago

Чи мобілізують з поганим зором: діагнози, з якими не беруть до армії

Попри загальну мобілізацію в Україні, законодавством визначено категорії громадян, які не підлягають призову. Серед них є…

24 хв. ago

Живуть у ліжках і засмічують в унітазах: названо найнеймовірніші місця проживання щурів

У Великій Британії жінка відчула, як її торкнувся щур, коли сіла на унітаз. Про це…

33 хв. ago

Найманці ПВК “Вагнер” охороняють нового диктатора в Африці: подробиці (фото)

РФ розширює сферу впливу на Африканському континенті. Найманців ПВК "Вагнер" бачили в Малабо, столиці Екваторіальної…

44 хв. ago

Меган Маркл з’явилася на тенісному турнірі в образі за $40 тисяч

43-річна дружина принца Гаррі Меган Маркл відвідала благодійний тенісний турнір у Лос-Анджелесі, а модні оглядачі…

53 хв. ago