В Криму помер старший брат Мустафи Джемілєва

У тимчасово окупованому Криму у віці 83 років помер Анафі Джемілєв. Це старший брат лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Трагічну звістку повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Він не надав жодних подробиць; кримськотатарські видання зазначають, що Анафі Джемілєв помер від хвороби.

“Щойно надійшла сумна звістка – в окупованому російськими варварами Криму помер Анафі Джемілєв (1941 року народження), брат лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва”, – написав Чубаров у мережі і показав один з останніх знімків Анафі Джемілєва.

Джемілєв жив у Сімферопольському районі захопленого півострова. Анафі був старшим за Мустафи на два роки.

“Великий вплив на світогляд Мустафи мав і брат Анафі, який був старшим за нього. Анафі багато читав і вчив Мустафу вибирати зерна правильної інформації з величезного масиву офіційної друкованої продукції. Коли у дітей накопичувалися невеликі гроші, вони купували досить серйозні для їхнього віку книжки”, – пише Крим.Реалії.

Мустафа Джемілєв Анафі Джемілєв – один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху та політичний в’язень. У 2023 році президент Зеленський надав йому звання Герой України.

Мустафа народився у листопаді 1943 року у селі Ай-Серез поблизу міста Судак. На той час Крим перебував під окупацією нацистської Німеччини. Радянська влада у травні 1944 року, разом з усім кримськотатарським народом, депортувала Мустафу та його сім’ю до Узбекистану. Мустафа мав двох братів та чотирьох сестер.

Наразі Мустафа Джемілєв народний депутат України (впродовж останніх шести скликань), автор і співавтор кількох десятків законопроєктів, колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Ольга Степанова

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

8 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

21 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

36 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

36 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

48 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

1 годину ago