Суд виселяє екс-міністра культури часів Януковича з Києво-Печерської лаври

Північний апеляційний госпсуд зобов’язав ГО “Українське товариство охорони пам’яток історії та культури” (УТОПІК) звільнити будівлю корпусу №19 Києво-Печерської лаври. Очільником цього товариства є Михайло Кулиняк, який за правління Віктора Януковича, у 2010-2012 рр., працював міністром культури України. А приміщення, відоме, як “готельний” корпус Лаври, було передане йому ще 1996 року.

Про рішення суду повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій. Таким чином, кажуть посадовці, суд задовольнив апеляційну скаргу за позовом національного заповідника “Києво-Печерська лавра” до організації “УТОПІК”, скасувавши тим самим рішення Госпсуду Києва від 19 червня 2024-го.

“Відтак громадська організація має звільнити будівлю й усунути перешкоди в користуванні корпусом №19 Києво-Печерської лаври (Готельний корпус за адресою: м. Київ, вул. Лаврська, буд. 9, корп. 19)”, – поінформували в міністерстві.

У Мінкультури нагадали, що в 1996 році корпус №19 був переданий УТОПІКу в безоплатне користування для розміщення там фондів Національного музею народної архітектури та побуту України. 21 квітня 2023 року за пропозицією міністерства уряд ухвалив постанову №359, якою впорядковувалися питання оренди приміщень та майна Лаври, і, відповідно, скасовувалося попереднє рішення про передачу в користування корпусу №19 громадській організації.

Наголошується, що згадане приміщення належить державі та перебуває на балансі національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Будівля також є пам’яткою архітектури місцевого значення. Саме ж ГО має місію “допомагати державі” у справі збереження культурного надбання, контролювати дотримання законів про охорону спадщини тощо.

“Наразі немає жодних правових підстав УТОПІКу перебувати та користуватися корпусом № 19 Києво-Печерської лаври”, – підкреслили в Мінкультури.

Зазначимо, що, згідно з сайтом ГО “УТОПІК“, головою правління товариства є Михайло Кулиняк – колишній міністр культури України у 2010-2012 роках, в уряді Миколи Азарова. А його другим заступником є Олександр Сулим, колишній посадовець у Держкіно України. 

Коломієць Надія

Recent Posts

Starship Flight 5: SpaceX вперше в історії змогла посадити носій Super Heavy на стартовий майданчик

У неділю, 13 жовтня, SpaceX провела п'ятий тестовий запуск ракети Starship Flight 5 на орбіту. Він здійснювався…

32 секунди ago

У Рівному 14-річний юнак тікав від поліції на викраденому Mitsubishi Pajero (відео)

Схоже, що реаліті-шоу "Життя б'є ключем" отримало нового зірку. У Рівному 14-річний підліток вирішив, що…

13 хв. ago

Україна припустилася стратегічної помилки: Жданов про наслідки Курської операції

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Україна зробила серйозний прорахунок після початку операції в Курській…

28 хв. ago

Масові облави ТЦК: перевірки військовозобов’язаних пройшли у п’яти областях України

В Україні розгортається нова хвиля перевірок військовозобов'язаних. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) разом…

35 хв. ago

Баварські котлети від шеф-кухаря: чому варто приготувати одразу велику порцію

Якщо ви думаєте, що знаєте все про м'ясні котлети, приготуйтеся бути приємно здивованими. Шеф-кухар Маркус…

53 хв. ago

У Росії під людьми обвалилася платформа під час зйомок фільму про “совєтського героя”

У Росії під час зйомок фільму "Василь Тьоркін" постраждали 15 людей. На них впала підлога…

1 годину ago