Українського нардепа судитимуть за розкрадання газу на 2,1 млрд грн

Справа чинного народного депутата України про організацію розкрадань природного газу більш ніж на 2,1 млрд грн. буде направлена до суду, адже розслідування щодо нього завершено. Слідство встановило, що схема проверталася у 2013-2017 роках, у ній також брали участь посадовці Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ у Львівській області. Майно цих ТЕЦ заарештовано.

Про завершення слідства заявили 13 серпня у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП). Як уже повідомлялося, мова, ймовірно, йде про Ярослава Дубневича (“За майбутнє”).

“12 серпня 2024 року прокурор САП ухвалив рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно народного депутата України, який підозрюється в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку… Обвинувальні акти стосовно п’яти учасників злочину направлено до суду, а на цілісні майнові комплекси Новороздільської ТЕЦ та Новояворівської ТЕЦ накладено арешт”, – йдеться у повідомленні.

Розслідування показало, що протягом 2013-2017 років народний депутат України залучив ще п’ять осіб та організував заволодіння природним газом на загальну суму понад 2,155 млрд грн. Газ отримали підконтрольні депутату посадові особи Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ.

У САП зазначають, що під контролем депутата підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю “Нафтогазу” природного газу нібито для виробництва теплової енергії для населення. Це дозволило комерційним ТЕЦ отримати газ за цінами суттєво нижчими за ринкові.

“Однак отриманий пільговий газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ не постачали населенню, а використовували у господарській діяльності для виробництва електрики. Його надалі реалізували ДП “Енергоринок” за тарифом, визначеним на підставі собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною“, – зазначили в САП. В результаті прибутковість виробництва електрики на цих ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 130%.

Крім того, у 2013-2018 роках Дубневич, ймовірно, організував відмивання частини одержаних таким чином коштів. Для цього “виручку” переводили на рахунки підконтрольної компанії та фірмам-офшорам для маскування. Згодом кошти повертали в Україну під виглядом іноземних інвестицій у галузь сонячної енергетики.

Раніше в НАБУ повідомляли, що в результаті розслідування у Львові затримали чотирьох посадових осіб ТОВ “Енергія-Новий Розділ”, ТОВ “Енергія-Новояворівськ” та ТОВ “Енергія”. Це компанії, що управляють зазначеними ТЕЦ.

Усі три підприємства засновані та належали братам Ярославу (діючий нардеп) та Богдану Дубневичу (екснардеп). У момент оголошення підозри нардепу у 2023 році підприємства були оформлені у рівних частках Юрія Дубневича (син Ярослава Дубневича) та Павла Дубневича (син Богдана Дубневича). Це підтверджують дані держреєстрів.

Ярослав Дубневич на парламентських виборах у 2019 році пройшов до Ради IX скликання як безпартійний самовисуванець у 120 окрузі (Львівська область). Є членом депутатської групи “За майбутнє”.

Згідно з аналітикою руху “Чесно”, Дубневич встиг увійти до списку найзлісніших парламентаріїв-прогульників. З початку 2022 року і до травня 2023 року він пропустив 75% голосувань.

Проект “Наші Гроші” заявляв, що у Ярослава Дубневича знайшли 200 кг золота, елітні авто та нерухомість, нібито оформлені на підставну особу – тестя парламентаря. Журналісти розповіли, що на львівську компанію “Перезвон”, власником якої є 80-річний Мирослав Швидкий, тесть Дубневича, записано чимале майно. Наприклад, елітних авто – на 17 млн гривень.

Також в лютому 2022 року САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерувала до суду обвинувальний акт про обвинувачення 9 осіб, серед яких був і нардеп Ярослав Дубневич. Його та 8 інших обвинувачених підозрюють у незаконному заволодінні понад 93 млн гривень коштів “Укрзалізниці”.

За даними слідства, Дубневич і ще вісім чиновників організували схему, за якою філія “Укрзалізниці” “Центр забезпечення виробництва” з 2015 по 2017 рік закуповувала стрілочну продукцію за істотно завищеними цінами. Для цього до тендерів залучали компанії-посередники, одна з яких належить Дубневичу. Сам нардеп нібито лобіював, аби з бюджету УЗ виділяли кошти на закупівлі у його компаніях. Збитки від схеми перевищують 93 мільйони гривень.

Дубневич перебуває у міжнародному розшуку з жовтня 2023 року. За даними сторони звинувачення, Дубневич перетнув кордон Румунії з Угорщиною, а подальше його місцезнаходження невідоме.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago