Діятиме до вступу в НАТО: Україна та Британія підписали договір з безпеки

Фото: Офіс президента

Вчора президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню безпекову угоду.

Документ під назвою Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці в Києві.

Термін дії цієї угоди з Британією – 10 років, розповів Зеленський. Він може бути подовжений за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку, які укладені глобальними лідерами.

– Ми домовилися про щорічну підтримку України, всебічну співпрацю заради достатнього потенціалу Сил оборони та безпеки, нашого оборонно-промислового комплексу, державних інституцій і суспільних систем, – зазначив президент.

Фото: Офіс президента

– Сьогодні ми стоїмо пліч-о-пліч як друзі та союзники. Це сигнал світові: Україна не наодинці. Слава Україні, – зазначив президент Зеленський.

Цей договір став першим у сфері угод з безпеки на виконання домовленостей, узгоджених під час саміту НАТО у Вільнюсі між Україною, членами Групи семи (G7) та іншими країнами.

Зобов’язання з безпеки Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання глава держави.

– Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема, з Британією, то війна не почалася б, – переконаний президент України.

Водночас Сунак наголосив, що це перше з безпекових запевнень, які підписує Україна. Прем’єр зазначив, що Британія першою надавала Україні летальну зброю, танки, далекобійні ракети та інше озброєння.

– Угода забезпечує довгостроковість нашої підтримки. Дуже важливо, щоб Росія зрозуміла, що ми не відступаємо. У разі майбутньої нової атаки РФ, ми надаватимемо допомогу. Це буде швидка безпекова допомога – наземна, морська, повітряна. Ми змушуватимемо Росію платити економічну ціну своєї агресії, – заявив Сунак.

Ольга Степанова

Recent Posts

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

15 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

30 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

40 хв. ago

The Guardian: У Путіна знали про операцію ЗСУ в Курській області, але не змогли підготуватися

Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани…

50 хв. ago

Землю накрила магнітна буря червоного рівня: що треба знати

20 вересня сонячна активність підвищилась до К-індексу 7. Це червоний рівень, який відповідає сильним геомагнітним…

1 годину ago

Повінь у Європі: Будапешт іде під воду. ФОТО

Повені, які у середині вересня охопили Центральну та Східну Європу, дійшла до Угорщини. Дунай, що вийшов із берегів,…

1 годину ago