Діятиме до вступу в НАТО: Україна та Британія підписали договір з безпеки

Фото: Офіс президента

Вчора президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню безпекову угоду.

Документ під назвою Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії підписали лідери двох країн після переговорів у Маріїнському палаці в Києві.

Термін дії цієї угоди з Британією – 10 років, розповів Зеленський. Він може бути подовжений за аналогією з іншими подібними договорами про безпеку, які укладені глобальними лідерами.

– Ми домовилися про щорічну підтримку України, всебічну співпрацю заради достатнього потенціалу Сил оборони та безпеки, нашого оборонно-промислового комплексу, державних інституцій і суспільних систем, – зазначив президент.

Фото: Офіс президента

– Сьогодні ми стоїмо пліч-о-пліч як друзі та союзники. Це сигнал світові: Україна не наодинці. Слава Україні, – зазначив президент Зеленський.

Цей договір став першим у сфері угод з безпеки на виконання домовленостей, узгоджених під час саміту НАТО у Вільнюсі між Україною, членами Групи семи (G7) та іншими країнами.

Зобов’язання з безпеки Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання глава держави.

– Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема, з Британією, то війна не почалася б, – переконаний президент України.

Водночас Сунак наголосив, що це перше з безпекових запевнень, які підписує Україна. Прем’єр зазначив, що Британія першою надавала Україні летальну зброю, танки, далекобійні ракети та інше озброєння.

– Угода забезпечує довгостроковість нашої підтримки. Дуже важливо, щоб Росія зрозуміла, що ми не відступаємо. У разі майбутньої нової атаки РФ, ми надаватимемо допомогу. Це буде швидка безпекова допомога – наземна, морська, повітряна. Ми змушуватимемо Росію платити економічну ціну своєї агресії, – заявив Сунак.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

47 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

48 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

50 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

52 хв. ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

54 хв. ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

55 хв. ago