WSJ: США хочуть запропонувати Мадуро амністію в обмін на відмову від влади

США хочуть запропонувати лідеру Венесуели Ніколасу Мадуро амністію в обмін на його відмову від влади. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

28 липня президента Венесуели Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах. Однак опозиція заявила про свою перемогу і фальсифікацію оголошених результатів. Після цього вони опублікували результати голосування, за якими опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний Мадуро — лише 30%. З 29 липня у Венесуелі почалися протести.

США та Євросоюз перемогу Мадуро не визнають. Державний секретар Штатів Ентоні Блінкен заявив, що на президентських виборах у Венесуелі насправді переміг опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес.

За словами держсекретаря США, Національна виборча рада Венесуели проголосила Мадуро переможцем на виборах «без підтверджуючих доказів». Установа досі не опублікувала детальних даних голосування або будь-яких таблиць підрахунку голосів, незважаючи на численні заклики венесуельців і міжнародної спільноти. Це позбавляє результати довіри, зазначив Блінкен.

Так, США тепер міркують над тим, як змусити Мадуро відмовитися від влади. Як стверджує одне з джерел видання, знайоме з обговореннями в адміністрації президента США Джо Байдена, один із варіантів — запропонувати амністію йому та його старшим помічникам, проти яких американський Мінʼюст висунув низку звинувачень і ввів санкції.

Інше джерело, ознайомлене з перебігом переговорів, каже, що США готові гарантувати, що не переслідуватимуть цих фігурантів з метою екстрадиції. У 2020 році США оголосили винагороду в розмірі $15 мільйонів за інформацію, яка допоможе арештувати Мадуро. Його звинувачують у змові з метою заповнити США кокаїном.

Дії з боку міжнародної спільноти можуть бути єдиним способом покласти кінець 11-річного авторитарного правління Мадуро у Венесуелі.

Мадуро заявив, що він відкритий до переговорів, якщо Вашингтон «виявить до нього повагу». Інакше — він просить США «займатися своїми справами» і не втручатися у внутрішні справи Венесуели.

У США є п’ять місяців до інавгурації президента Венесуели, щоб схилити Мадуро відмовитися від влади в обмін на амністію. Однак ще багато залежить від результатів президентських виборів у США, що відбудуться листопаді. Скинути Мадуро з президентського крісла може бути складніше, якщо переможе Дональд Трамп. Він може покласти кінець будь-якому конструктивному діалогу, повернувшись до своєї агресивної політики щодо венесуельського лідера, яка почалася у 2019 році, коли його адміністрація запровадила санкції проти Венесуели та підтримала тіньовий уряд країни для повалення режиму.

Мадуро досі не довіряє Вашингтону, навіть попри те, що адміністрації Байдена скасувала більшість економічних санкцій у надії сприяти чесним і відкритим липневим виборам, кажуть джерела видання.

Ольга Степанова

Recent Posts

Банки розкриють таємницю за першим запитом: більше нічого не приховати

В Україні готуються внести важливі зміни в правила розкриття банківської таємниці у випадках запитів від…

41 секунда ago

У США виявили щелепи морського чудовиська віком 80 мільйонів років

У Техасі були виявлені скам'янілості величезного рідкісного мозазавра з гігантськими кулястими зубами, як показало нове дослідження. Два…

2 хв. ago

Чи повертатиме ЄС чоловіків призовного віку в Україну: єврокомісарка дала відповідь

У ЄС заявили, що застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі,…

4 хв. ago

Розсилка повісток поштою: депутат попередив про “величезну проблему” для військовозобов’язаних

В Україні почали розсилати повістки через "Укрпошту", однак у разі неправильного оформлення повісток у військовозобов'язаних можуть виникнути…

7 хв. ago

Вирви до сотні метрів: з’явилися нові супутникові знімки наслідків ударів по складу БК в Торопці

Внаслідок атаки на склад РФ з БК в Тульській області з'явилися величезні вирви. Про це свідчать супутникові…

8 хв. ago

РФ готує масовану ракетну атаку по Україні – накопичує Х-101 на аеродромі “Оленья”

У Центрі протидії дезінформації також нагадали, що країна-агресорка Росія постійно намагається звинуватити Україну в усіх…

11 хв. ago