Візит не допоміг: Британія все ще відмовляється дати Україні дозвіл на використання Storm Shadow по РФ

Попри візит президента України Володимира Зеленського до Великої Британії Лондон, схоже, не дослухався до аргументів, чому потрібно дозволити Україні бити ракетами Storm Shadow по Росії. Не допомогла навіть особиста зустріч Зеленського з прем’єр-міністром Британії Кіром Стармером. Даунінг-стріт обіцяє Україні допомогу, але про дозволи мови поки що не йде.

Про це пише інформаційне агентство Reuters із посиланням на заяву, яку зробив речник британського уряду. За його словами, Лондон визнає право України на самооборону та право знищувати російські цілі на російській території. Але позиція Британії щодо ударів по Росії ракетами Storm Shadow залишається незмінною.

“Очевидно, що ми хочемо поставити Україну в найсильнішу позицію. Але жодна війна ніколи не була виграна однією зброєю. Що стосується конкретно Storm Shadow, то позиція уряду Великої Британії щодо використання ракет великої дальності не змінилася”, – заявив він.

Дозвіл бити вглиб РФ

Financial Times пише про певний розкол в адміністрації Байдена щодо можливого дозволу Києву на удари американською зброєю вглиб території Росії. У Пентагоні, зокрема, вважають, що Києву слід віддати пріоритет використанню західної зброї для захисту східних та північних регіонів України, а також для збереження доступу до Чорного моря та тиску на російські війська у Криму. 

Як пише Reuters, Джо Байден підтвердив, що його адміністрація наразі обговорює питання можливості дозволу Україні на використання далекобійної зброї. Але ходять чутки, що Байден схиляється до того, щоб дозволити Україні бити по цілях у РФ західною далекобійною зброєю – але будь-якою, крім ATACMS. Водночас прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що в Кремлі вважають, що Білий дім вже прийняв рішення і воно позитивне.

Західні ЗМІ зазначають, що США та Велика Британія, скоріше за все, найближчим часом все ж нададуть Україні дозвіл на удари далекобійними ракетами по Росії. Проте зроблено це буде непублічно, а поширюватися дозвіл буде тільки на застосування ракет Storm Shadow. Непублічність потрібна для збереження фактору несподіванки для росіян. Але, враховуючи репліку Пєскова і вже багатомісячну підготовку РФ до можливого застосування далекобійних ракет ЗСУ на тлі поки що безплідної публічної дискусії України із Заходом з цього питання, незрозуміло, про яку раптовість вже може йтися.  

Коломієць Надія

Recent Posts

Чи буде в Україні демобілізація: як просувається підготовка законопроєкту

Демобілізація в Україні стане можливою лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. До того…

8 хв. ago

Дострибався: Каліфорнія “покарала” Маска за брехливі твіти

Твіти Ілона Маска про президентські вибори в США  та поширення неправди про ураган "Хелен" ставлять під загрозу…

16 хв. ago

В Нацбанку знову просять перейменувати копійку на “шаг”: назвали важливу причину

В Україні активно обговорюють можливе перейменування "копійок" на "шаги". Національний банк України виступив з ініціативою…

28 хв. ago

Зеленський та Умєров теж мають відповідати: військовий Гнезділов пояснив своє “публічне СЗЧ” у суді

У п'ятницю, 11 жовтня, об 11:30 у Печерському районному суді розпочалось судове засідання щодо розгляду…

37 хв. ago

У центрі Києва розлючений водій, який порушив правила, напав на інспекторку (відео)

У центрі Києва водій Toyota Highlander напав на жінку-інспектора з паркування. Він не тільки погрожував їй словесно,…

45 хв. ago

“Новостворені бригади – відверте лайно”: військовий різко висловився щодо ситуації в ЗСУ

Військовий різко висловився про низьку ефективність новостворених підрозділів. Це безпосередньо впливає на ситуацію на фронті.…

52 хв. ago