“Ростика це зачепило”: Шурми вирішили звільнити після розмов з Блінкеном, — УП

Заступник голови Офісу президента з питань економіки Ростислав Шурма звільнився з Банкової після публікацій щодо конфлікту інтересів і певного тиску з боку американських посадовців. Про це пише “Українська правда” з посиланням на власні джерела.

Про підготовку до звільнення було відомо ще влітку. Однак більшість співрозмовників на ринку енергетики та людей, залучених до формування економічної політики, категорично відмовлялись вірити у звільнення Шурми.

“Шурма б собі працював і далі. Але його робота – це на 90% переговори. А після публікацій у медіа Ростислава перестали сприймати міжнародні партнери. Просто відмовлялись із ним працювати. І це позначається на всій роботі ОП”, – пише видання з посиланням на одного зі співрозмовників.

Така ситуація склалась через історію з відшкодуванням “зеленого тарифу” фірмам брата Шурми та через протокол НАЗК про конфлікт інтересів. Однак остаточне рішення було прийняте після розмов президента Зеленського з держсекретарем США Ентоні Блінкеном навесні – влітку 2024-го.

“Американці постійно тиснули, що треба звільнити Шурму й Олега Татарова. Бо типу якась корупція, надмірний вплив. Але говорять вони без конкретики, загальними фразами наших активістів. Якось навіть пригрозили візовими санкціями проти замів. Татарову то байдуже, він і так тримається подалі від Штатів. А Ростика це зачепило”, – пояснює співрозмовник УП у владі.

Згідно з даними видання, родина Шурми живе за кордоном, спільний з братом бізнес побудований теж як міжнародна структура. Санкції США для такого способу життя були б фатальними. Тому, за інформацією журналістів, Зеленський погодився його звільнити.

Коломієць Надія

Recent Posts

Секрети дачників:  де не можна садити озимий часник

Восени багато городників висаджують озимий часник й міркують над тим, як краще обрати для нього…

3 хв. ago

Флорида в темряві: Ураган “Мілтон” забрав 10 життів і залишив мільйони без світла

Ураган "Мілтон" приніс руйнівні наслідки для штату Флорида, де загинуло щонайменше 10 осіб, а більше…

7 хв. ago

Українців попередили: коли почнуть відбирати землю, якщо не оформили пай

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №11150 у повторному другому читанні з урахуванням пропозицій президента, який…

13 хв. ago

Вучич принизив Путіна

Глава Сербії Олександр Вучич продовжує дистанціюватися від російського диктатора Володимира Путіна після повномасштабного вторгнення РФ до України.…

16 хв. ago

Громадський транспорт пропонують зробити безкоштовним

У Києві розглядають амбітну ідею зробити проїзд у громадському транспорті безкоштовним для всіх. Така пропозиція…

20 хв. ago

Бабине літо триває: прогноз погоди на 11 жовтня

У Києві та області протягом 11 жовтня очікується погода без опадів. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Вітер буде південно-східний, 5-10 м/с. Температура…

27 хв. ago