Стало відомо, що ухвалили на саміті НАТО щодо України

Під час ювілейного 75-го саміту НАТО у Вашингтоні ухвалили низку рушень щодо України.

НАТО заявило про готовність підтримувати Україну в розбудові сили, здатної перемогти російську агресію сьогодні та стримати її в майбутньому. Члени Альянсу мають намір надати Україні мінімальне базове фінансування у розмірі €40 млрд протягом наступного року та забезпечити стійкий рівень допомоги. Про це йдеться у декларації Вашингтонського саміту.

Альянс готовий допомагати Україні із закупівлею військової техніки, матеріальною допомогою, обслуговуванням, логістикою та транспортуванням військової техніки, військовою підготовкою, оперативними витратами.

Кошти можуть піти на інвестиції та підтримку оборонної інфраструктури та ОПК України й бути внесені до трастових фондів НАТО для України, включно з нелетальною допомогою.

У НАТО мають намір продовжувати надавати Україні політичну, економічну, фінансову та гуманітарну підтримку.

Ухвалили рішення створити Службу допомоги та навчання в галузі безпеки для України (NSATU) для координації поставок військової техніки та підготовки особового складу. Служба буде підтримувати самооборону України відповідно до Статуту ООН.

Ця служба не буде робити НАТО стороною конфлікту. Вона підтримуватиме трансформацію сил оборони та безпеки України, забезпечуючи її подальшу інтеграцію з НАТО.

Розширили створення Спільного центру аналізу, підготовки та навчання Україна-НАТО (JATEC). Він має вивчати уроки війни Росії проти України та підвищувати оперативну сумісність України з НАТО.

У спільній декларації наголосили, що майбутнє України – в Альянсі. Наша держава стає все більш оперативною та політичної інтегрованою з військовим блоком.

В НАТО вітають прогрес, який Україна досягла після саміту у Вільнюсі щодо необхідних демократичних, економічних і безпекових реформ.

“Поки Україна продовжує цю життєво важливу роботу, ми продовжуватимемо підтримувати її на незворотньому шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Ми ще раз підтверджуємо, що ми зможемо надіслати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли члени Альянсу погодяться і умови будуть виконані”, – підсумували у декларації.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Платять за комуналку та хліб: мати бере з малолітніх дітей гроші за оренду

Міллі, багатодітна мати, яка активно веде свою сторінку у TikTok, вирішила навчати своїх дітей фінансовій…

2 години ago

Будуть серйозні проблеми: юрист пояснив що буде з ухилянтами після в’язниці

В Україні в судовій практиці вже є випадки, коли ухилянтам за свідомий вибір не мобілізуватися…

2 години ago

На висоті 9000 метрів: пасажир під час турбулентності намагався вкрасти літак

Йти до своєї мрії – без сумніву, прекрасно. Однак потрібно розуміти, коли не час й…

2 години ago

Не зобов’яжуть мобілізуватися: категорії, які не забере ТЦК

Внесення змін до мобілізаційного законодавства України кардинально змінює правила призову для осіб з інвалідністю. Зокрема,…

2 години ago

Аргентина закликала міжнародний суд видати ордер на арешт президента Венесуели

Аргентина звернулася до Міжнародного кримінального суду з проханням видати ордер на арешт президента Венесуели Ніколаса Мадуро на тлі…

2 години ago

“Нісенітниця”: Шольц розніс бюрократів, які блокують працевлаштування біженців з України

Німецька бюрократія стоїть на заваді працевлаштуванню сотень тисяч українських біженців, які мають затребуваний на німецькому…

3 години ago