Саміт миру: швейцарське ЗМІ розкрило зміст підсумкової заяви

У спільній заяві за підсумками Глобального саміту миру, організованого Україною, який відбудеться 15-16 червня у Швейцарії, не буде заклику до негайного виведення російських військ з території України. Про це йдеться у публікації на сайті швейцарського телеканалу NHK, який посилається на проєкт фінального комюніке саміту, що є у розпорядженні редакції. Але журналісти наголошують, що проєкт документа ще може суттєво змінитися.

У проєкті спільної заяви, який отримали журналісти NHK, буде відображено лише три з десяти пунктів української «формули миру» – це безпека атомних електростанцій, продовольча безпека та звільнення всіх ув’язнених і повернення дітей, депортованих до Росії. При цьому взагалі не згадується про виведення російських військ з України та відновлення територіальної цілісності України. І навіть більше, у проєкті спільної заяви також йдеться, що всі сторони повинні взяти участь у досягненні миру та підкреслюється важливість участі Росії в дискусіях щодо цього.

За даними дипломатичних джерел телеканалу, решта пунктів із запропонованої Києвом «формули миру», були навмисно виключені з проєкту, оскільки у ньому враховували позицію «деяких країн Азії та Близького Сходу, що розвиваються», які зацікавлені у співпраці з Росією.

Про те, що на саміті обговорюватимуть лише ці три питання, раніше говорив Володимир Зеленський. Він пояснював, що є країни, які наполягають на тому, що деякі питання не можна вирішити без участі російської сторони. «Ми відсунули убік те, що може роз’єднувати країни», – сказав Зеленський.

«Ось три пункти і будуть країни, які будуть відповідальні за ці три пункти. За те, щоб опрацювати після саміту технічно, за деталями, дрібними деталями наші кроки щодо виконання цих трьох пунктів. Це найголовніше, чого я чекаю від цього саміту», – додав Зеленський.

Нагадаємо, 15-16 червня у Швейцарії, поблизу курортного міста Люцерн, відбудеться Глобальний саміт миру, організований Україною. Очікується, що участь у ньому візьмуть лідери та високі представники близько 90 країн світу. На саміт не запрошено країну-агресорку Росію. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Telegram створить свій аналог Youtube

Месенджер Telegram має намір запустити власний відеохостинг на зразок Youtube. Адміністрація платформи навіть оголосила конкурс на створення відеоплеєра,…

12 хв. ago

“Ми будемо біля ТЦК до ранку”. Ломаченко опублікував відео “знущання над усією Україною”

Колишній чемпіон світу з боксу у трьох вагових категоріях Василь Ломаченко у себе в соціальних мережах влаштував…

17 хв. ago

Циклон Finny накриє Україну: в яких областях очікувати сильні дощі

У неділю на Україну обрушиться циклон Finny, який принесе зливи та грози в західні, північні,…

23 хв. ago

Паста доктора Амосова: як правильно готувати суміш-панацеєю від усіх хвороб

У періоди, коли ми частіше стикаємося з інфекціями та застудами, добре дбати про свій імунітет,…

30 хв. ago

Що загрожує ухилянтам, які звертались до “мільйонерки” та голови МСЕК Хмельниччини

Ухилянтам, які користувались послугами затриманої голови МСЕК Хмельниччини Тетяни Крупи може загрожувати до 5 років ув'язнення. Зараз…

39 хв. ago

Смерть, яка не знає міри: вчені розповіли про зв’язок популярних напоїв із розвитком раку

Вживання алкоголю здавна асоціюється з соціальними зв'язками і розслабленням, і багато хто колись вважав, що…

46 хв. ago