Макрон розглядає варіант відставки через провал на виборах до Європарламенту

Президент Франції Емануель Макрон може достроково скласти повноваження, якщо його політична партія «Відродження» програє дострокові вибори. Він почав обговорення цього рішення з найближчим оточенням після того, як прийняв рішення про розпуск нижньої палати парламенту. Такий крок може призвести до дестабілізації країни.

Про це повідомляє Europe 1 з посиланням на інсайдерські джерела. Офіційний Єлисейський палац спростовує ці коментарі.

«Відставка президента — це не табу. Так, сьогодні треба розглядати всі сценарії. Він готовий пожертвувати закінченням свого п’ятирічного терміну», — передає видання слова одного з його родичів.

Euractiv повідомляє, що згідно з опитуваннями ультраправі з «Національного об’єднання» Марін Ле Пен матимуть найбільшу підтримку і проведуть від 235 до 265 депутатів. Для більшості потрібно назбирати 289. Центристські сили можуть розраховувати на 125–155 депутатських мандатів, ліві — на 115–145.

Рішення Макрона суттєво посилює ставки. Адже його відставка разом із програшем на дострокових виборах центристів із «Відродження» означатиме, що в парламенті будуть сильними правий та лівий фланги. Важко уявити, як політсили зможуть домовитися між собою, що загрожує надовго вивести країну зі стабільності.

Перевибори у Франції

На виборах до Європарламенту партія «Відродження» набрала 15,2 % голосів, «Національне об’єднання» — 31 %. Це нікого не здивувало, оскільки опитування громадської думки зазделегідь показували подібний результат. Натомість рішення президента Макрона про розпуск стало шоком для багатьох, зокрема і для членів його коаліції.

У Кремлі, коментуючи результати волевиявлення громадян ЄС, закликали викинути Шольца й Макрона «на помийку історії». Праві сили дійсно покращили свої позиції і не в останню чергу завдяки сприянню російських спецслужб, однак центристи на європейському рівні зуміли втримати удар і навряд це суттєво вплине на підтримку України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є ризик втрати Торецька і Нью-Йорка: DeepState повідомив про невтішне становище 206 ОБ ТрО

Моніторинговий проєкт DeepState повідомив про важке становище 206 батальйону ТрО. Наслідками ситуації, що склалася, може стати…

4 години ago

“Людина, яку запихнули в бусик, не буде воювати”: командир ЗСУ різко висловився про мобілізацію

Людина, яку запихнули, ногами забили в бусик — вона не буде воювати. Вона зробить все що завгодно,…

4 години ago

Військові змушені купувати за власні кошти те, що зараз без проблем отримує поліція

Військовий Ігор Луценко повідомив, що з весни цього року спостерігає у найбільших містах чудові новенькі…

4 години ago

Кожен третій росіянин схвалює ядерний удар по Україні — опитування

Понад третина російських громадян вважають “виправданим” у війні проти України застосування ядерної зброї. Про це свідчать результати…

5 години ago

Які документи мобілізованому мають видати в ТЦК

Мобілізаційний процес в Україні набрав нових обертів після ухвалення нового законопроєкту про мобілізацію. Це зумовлено необхідністю…

5 години ago

Як вибрати ідеальний головний убір на літо 2024

Літній сезон 2024 обіцяє бути особливо спекотним, і в таку погоду неможливо обійтися без головного…

5 години ago