Чому Макрон уже втретє відклав візит до України: у Politico назвали причину

Візит президента Франції Емманюеля Макрона до України 14-15 березня знову був відкладений, але не через міркування безпеки.

Про це пише видання Politico, покликаючись на Єлисейський палац.

Як наголосив представник адміністрації, Макрон хоче привезти до Києва “відчутніші результати”, тому хоче “взяти необхідний час” для дискусій із союзниками.

Інсайдер видання з дипломатичних кіл Франції наголосив, що планування візиту французького президента не пов’язане з безпековими питаннями, щодо яких “немає жодних занепокоєнь”.

“Потрібно трохи часу, щоб (укласти, — ред.) різні коаліції та їхні операційні зобов’язання з нашими партнерами”, — уточнив дипломат.

Також джерела поінформували, що Макрон повинен був спершу відвідати Одесу, а потім вирушити до столиці України. Президент також мав оголосити про створення фонду на 200 мільйонів євро, що виплачується у вигляді пожертвувань для цивільних проєктів.

Очікувалося, що Макрон офіційно заявить про прихід Французького агентства розвитку як координатора допомоги Україні.

Водночас французько-українська ділова рада Medef International, яка одночасно організовувала місію до Києва, також скасувала поїздку.

До історії нездійснених візитів Макрона

Раніше стало відомо, що Емманюель Макрон уже тричі відкладав свій візит до України.

Politico зазначає, що спочатку Макрон планував поїхати в Україну в лютому, щоб підписати двосторонню угоду про безпеку з президентом Володимиром Зеленським. Цей візит відклали, коли Зеленський приїхав до Парижа, щоб укласти угоду.

За словами дипломатів, другу зустріч запланували на початок березня, але потім її перенесли на кінець тижня. У неділю, 10 березня, у президента Франції повідомили, що його поїздка до України має відбутися найближчими тижнями.

За даними видання, два дипломатичні джерела повідомили, що французька влада розглядає питання розширення поїздки в Україну, включивши до неї інших очільників західних держав, щоби вони приєдналися до Макрона, а не обмежитися простою двосторонньою поїздкою — як спробу продемонструвати єдність серед союзників і солідарність із Україною.

Експерти Politico звернули увагу, що в останні тижні Макрон зайняв жорсткішу позицію щодо Росії, звинувативши її в агресивній поведінці щодо Франції та Європи й наголосивши, що Москву необхідно перемогти.

Президент Франції активно підтримав чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України в неєвропейських партнерів і у створенні підтримки коаліції з далекобійних ракет для України.

Ольга Степанова

Recent Posts

Білий – тренд сезону: модний костюм на літо від Кайлі Дженнер

Популярна американська модель та блогерка Кайлі Дженнер полюбляє носити екстравагантні та нестандартні вбрання. Так, вона…

13 хв. ago

Що включити в раціон жінкам за 50: поради дієтолога

Те, що людина регулярно їсть і п'є, має величезний вплив на здоров'я. Якщо вам за 50…

34 хв. ago

Робота в Польщі дає право українцям на отримання польської пенсії: яким буде її розмір

Робота в Польщі дає українцям, нарівні з поляками, право на отримання польської пенсії. Щоб мати…

36 хв. ago

До яких особистих даних військовозобов’язаних громадян може отримати доступ ТЦК

Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до закону про реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів "Оберіг".…

1 годину ago

Закликами до мирних переговорів Орбан намагається зірвати підтримку Україні – ISW

Угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан намагається переключити увагу західних країн з допомоги Україні на можливі мирні переговори з…

1 годину ago

Джерело ціаніду: чому небезпечно їсти вишні з кісточками

Вишня – смачна та корисна ягода, улюблена багатьма. Але що робити з кісточками, які зазвичай ми…

2 години ago