Тиск з боку Шмигаля та конфлікт з ОП: що відомо про звільнення Найєма та Кубракова

Найєм та Кубраков працювали в одній команді з відновлення, але залишили свої посади; Найєм заявив про тиск з боку влади, а ЗМІ писали про його конфлікт зі Шмигалем, тоді як ходять чутки, що діяльністю Кубракова цікавиться ДБР за вказівкою ОП

Мустафа Найєм 10 червня заявив про звільнення з посади голови Агентства з питань відновлення і розвитку інфраструктури. Причиною назвав чисельні перешкоджання діяльності зі сторони влади. Сталося це майже за місяць після того, як у відставку відправили міністра інфраструктури Олександра Кубракова, з яким вони працювали в одній команді. ЗМІ ж напередодні заявили, що прем’єр Шмигаль не пустив Найєма на конференцію з відновлення України у Берлін, а ще подейкують, що у Кубракова є конфлікт з Офісом президента – і через це його діяльністю у відомстві буцімто цікавиться ДБР.

Західні медіа вже написали, що партнери Києва не задоволені кадровими рішеннями і це може негативно вплинути на відносини із Володимиром Зеленським. Водночас українські ЗМІ заявидли – справа у звітності щодо діяльності Нацагенства з відновлення. Інформатор зібрав все, що відомо про закінчення роботи Найєма та Кубракова.

Звільнення Найєма – владні перешкоди чи небажання звітувати

Про звільнення Найєм повідомив у Facebook та причиною назвав чисельні перешкоди роботі Нацагенства з боку влади, які почалися у листопаді 2023-го. Каже – скасували бюджет на відновлення і утримання доріг, почалася бюрократія з документами на оплату фортифікацій, а працівникам урізали до 68% зарплати. 

Мережею шириться копія заяви Найєма про звільнення. Фото: Telegram-канали

Напередодні, 9 червня, видання Bloomberg написало, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль заблокував виїзд Мустафи Найєма у Берлін на щорічну конференцію з відновлення України, яка відбудеться 11-12 червня. Подейкують, що це сталося через те, що він з команди Кубракова та, власне, був його заступником.

Українські медіа з посиланням на анонімні джерела у Кабміні пишуть, що причина у тому, що на 12 червня в уряді запланована нарада щодо виконання Агентством відновлення робіт з облаштування інженерно-технічного захисту другого рівня на об’єктах критичної інфраструктури та енергетики. Туди, кажуть, покликали і Найєма для того, щоб від відзвітував про роботу, а у ФРН відправили інших топ-посадовців. Ба більше, у Кабміні начебто причиною звільнення Найєма називають “його небажання звітувати щодо важливих нагальних питань”. Водночас у ЗМІ показали копію розпорядження про відмову Найєму у відрядженні – там присутнє і прохання про звіт від прем’єра.

Фото: Укрінформ

У коментарі Економічній правді Найєм заявив, що він не отримував офіційний лист-запрошення на нараду. За його словами, він дізнався про її проведення через свого секретаря лише у неділю, 9 червня.

Відставка Кубракова

Верховна Рада відправила міністра інфрастраструктури Олександра Кубракова у відставку 9 травня, пізніше – трьох його заступників. Сам Кубраков коментував, що ані премʼєр Денис Шмигаль, ані керівництво “Слуги народу” не обговорювали з ним питання звільнення, а також його не запросили на засідання фракції та профільного комітету. 

Ексміністр, як відомо, має зв’язки у США, адже, зокрема, провів чисельні зустрічі з американськими партнерами. Подейкують, що представники США та ЄС просять українську владу передумати та відновити Кубракова на посаді, але це могло не сподобатися керівнику ОП Андрію Єрмаку. Ходять чутки, що Державне бюро розслідувань зацікавилося діяльністю Кубракова і кажуть, буцімто виявили нестачу коштів, і все це – через конфлікт з Банковою. Втім, офіційного підтвердження цим чуткам немає.

Водночас в ефірі каналу “Ісландія”, який пов’язують з ОП, 10 червня під час обговорення звільнення Мустафи Наєма ведучі звинуватили його у некомпетентності, адже він не має відповідної фахової освіти.

“Найєм разом з Кубраковим керував відновленням інфраструктури більше року. Які об’єкти інфраструктури відновив Мустафа Найєм? Хтось знає, що відновили?”, – запитав ведучий та політтехнолог Володимир Петров.

Він також звернув увагу на коментар журналіста Віталія Глаголи, який подякував Найєму за встановлений КПП “Ужгород”, та на коментар свого колеги, який порадив вже ексочільнику Нацагенства звернутися до відповідних органів та розповісти поіменно, хто заважав йому працювати. На думку Петрова, це був сарказм та іронія. Крім того, він заявив, що знає людей, які “привели Кубракова та Найєма” на відповідні посади і нині ці люди, за його словами, проходять у справах про корупцію, але імена не назвав. 

Як реагує Захід на звільнення Найєма та Кубракова

10 червня британська газета Financial Times написала, що на Заході незадоволені уходом Найєма. Загалом між партнерами та Києвом, як наголошується, з’явилася напруга у відношеннях та тлі серії останніх звільнень. Західні чиновники нібито попереджали Зеленського про те, що “деякі його кроки вважають руйнівними”, а довіра до української влади “втрачається через кадрові рішення”.

А 8 червня The Times писало, що звільнення Кубракова “не оцінили на Заході”, як і звільнення Валерія Залужного, а також пов’язали їх із рішенням Єрмака. Крім того, кажуть, що “оточення Зеленського занепокоєно жагою до влади керівника ОП”. 

У The Washington Post наприкінці травня теж казали, що у західних партнерів “викликало тривогу” звільнення Зеленським кількох чиновників, які вважалися найбільшь наближеними до Вашингтону та “хотіли боротися із корупцією”. Про потреби збільшити вимоги щодо боротьби з корупцією просив і держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту у Київ, наголошують у виданні, але Зеленський з цим нібито не погодився та розлютився. У WP пишуть, що це все це вплинуло на погіршення відносин між Києвом та Заходом.

Що далі

Хто очолить мінінфраструктури – невідомо. Кажуть, що Банкова хоче бачити на цій посаді нинішнього голову Нафтогазу Олексія Чернишова. Деякі нардепи казали, що призначення у Раді мали відбутися ще минулого тижня, але пізніше цю інформацію спростував Давид Арахамія, а дати голосування все ще немає. 

Таким чином, в Україні немає і голови Міністерства інфраструкти і віцепрем’єра з питань відновлення, який і міг би відвідати конференцію з відновлення України 11-12 червня. Натомість, як казали у ЗМІ, туди поїдуть перша віцепрем’єр-міністерка економіки Юлія Свириденко та міністр енергетики Герман Галущенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Трамп планує переговори з Путіним щодо територій України, – Politico

У рамках плану Дональда Трампа щодо НАТО Альянс зобов'язується припинити подальше розширення на схід - зокрема, на…

25 хв. ago

Відсоток заброньованих працівників на підприємствах можуть зменшити – деталі

Три варіанти економічного бронювання розглядає Верховна Рада. Проєкт закону №11331, як вважають його автори, має допомогти подолати…

29 хв. ago

Американець вирішив зберегти традицію і виграв $250 тисяч у лотерею (відео)

Традиція Вільяма Бон Висо з міста Вілмінгтон (штат Північна Кароліна, США) грати в лотерею в…

31 хв. ago

Штрафи, заборони, блокування при мобілізації: що чекає на військовозобов’язаних з 16 липня

Працівники територіальних центрів комплектування (ТЦК) під час мобілізації в Україні мають право вручити повістку, яка або…

37 хв. ago

Російський літак увійшов у повітряний простір Балтії: Литва відреагувала

Міністерство закордонних справ Литви висловило дипломатичний протест Росії після того, як російський цивільний літак без…

39 хв. ago

Як комплектують бригади у війську: експерт про “лотерею” після мобілізації

Наразі майже у всіх бригадах, які воюють на фронті, існує некомплект особового складу. Про це розповів…

41 хв. ago