Прихильником звільнення Буданова є глава ОП Єрмак: ЗМІ озвучили причини

Чутки про звільнення керівника ГУР МО Кирила Буданова активно поповзли минулого тижня, і сталося це не просто так. У нього начебто назрів конфлікт із главою ОП Андрієм Єрмаком, який і хотів відставки військового. Спершу з підпорядкування ГУР хотіли забрати військові аташе та десятки спецпідрозділів. Також влада намагалася розширити переговорну групу, яка займалася обмінами, та заборони воєнній розвідці наносити далекобійні удари по РФ.

Про це пише видання “РБК-Україна” з посиланням на власні анонімні джерела з різних військово-політичних кіл. Кажуть, чергова хвиля напруги між Будановим та Офісом почала наростати цього літа.

За даними видання, спочатку з підпорядкування ГУР хотіли забрати військові аташе та бойові спецпідрозділи. Тепер же йдеться про певну реорганізацію апарату військових аташе, у результаті якої розвідка не має втратити свій вплив на цю інституцію.

Крім того, намагалися розширити переговорну групу, яка від імені Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими займається підготовкою обмінів. КШППВ Буданов очолює з 2022 року, хоча юридично це орган Кабміну, але фактично діяльність здебільшого здійснювалася під егідою ГУР.

У серпні цього року до переговорної групи при Коордштабі хотіли також ввести представників СБУ, МВС, ЗСУ, СЗР та Уповноваженого ВР з прав людини. Водночас намагалися створити щось на кшталт ради чи президії – туди б мали увійти представники тих органів, які і так входять в Коордштаб. Все це виглядало як спроба зменшити вплив воєнної розвідки у питанні обмінів, але джерела у Силах оборони розповіли журналістам, що роль чи діяльність ГУР після цього ніяк не змінилась.

“Поки одні розмірковували, що це було з Координаційним штабом, непублічно ГУР хотіли прибрати серед переліку тих, хто може наносити далекобійні удари по території Росії. Як плануються такі операції? Визначаються координати, цілі та завдання, і далі – виконавець. Тобто пропонувалось, що такі операції зможуть виконувати усі інші органи, крім воєнної розвідки, але до цього не дійшло”, – йдеться у повідомленні.

Також тінь на Буданова намагалися кинути через історію довкола “Спецтехноекспорта”, коли 3 жовтня його вивели з-під ГУР та передали безпосередньо під контроль Міноборони. Після початку повномасштабної війни СТЕ за замовленням Агенції оборонних закупівель привозила закордонну зброю, техніку та боєприпаси для Сил оборони, зокрема і з тих країн, які відкрито та напряму не співпрацюють з Україною.

В МО тоді заявили, що зіткнулись з “перешкодами” при внутрішньому аудиті СТЕ, а у компанії виявили проблеми з дебіторською заборгованістю, про що стало відомо ЗМІ. Компанія вчасно не законтрактувала озброєння і тому накопичила борги перед міністерством. Надалі відомство планує провести перевірити діяльність “Спецтехноекспорта” і, можливо, ліквідувати його.

Співрозмовники видання у військово-політичному керівництві кажуть, що ця історія не пов’язана з чутками про Буданова. Водночас джерела стверджують, що Буданов нажив собі “недоброзичливців” навіть в СБУ. Хоча там кажуть, що з самим очільником спецслужби Василем Малюком у начальника ГУР відносини “цілком нормальні та конструктивні”.

Також подейкували про конфлікт Буданова і головкома Сирського. Втім, джерела “РБК-Україна” спростували цей факт.

“Між Генеральним штабом і ГУР є скоріше, так би мовити, здорова конкуренція на грунті розвідданих. Буває, що ГУР приносить свою інформацію, а Генштаб – свою, яку отримує від підрозділів ЗСУ з поля бою. Іноді їхні дані та прогнози, зроблені на основі цих даних, не співпадають. І буває так, що вона не співпадає не на користь Генштабу. Проте як такого конфлікту там немає”, – кажуть у матеріалі.

Наразі ж хмари над очільником воєнної розвідки розвіялися. Про це кажуть поінформовані джерела, які не пов’язані між собою.

“Президента переконують, що Буданов нібито піде в окреме політичне плавання. Хоча з самим Зеленським у них нормальні стосунки. У Буданова з ним є пряма комунікація, є пряма комунікація з іноземними партнерами, що далеко не всім до душі. В ОП ж бачать його впізнаваність, його медіаактивність та рейтинги довіри. Хоча саме впізнаваність та рейтинги Буданова зараз грають на його захист. В ОП остерігаються того, чим його звільнення без очевидних претензій до його роботи може обернутись”, – зазначають джерела видання.

Вважається, що спроби “розхитати крісло” під Будановим продовжаться до кінця року. Кажуть, що в ОП на його посаду придивляються до очільника Служби зовнішньої розвідки Олега Іващенка, який має гарні стосунки з Сирським та заступником голови ОП Романом Машовцем. А Буданову можуть запропонувати посаду на кшталт заступника головкома з питань розвідки – так його залишать в орбіті і водночас позбавлять реальних важелів впливу та медійності.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Мобілізацію – на стоп: юнаки від 18 років тепер захищені законом від ТЦК

Український парламент робить кроки щодо захисту молодих людей віком від 18 до 25 років від…

31 секунда ago

У пенсіонерів хочуть забрати гроші з пенсійних рахунків в Ощадбанку: законопроєкт

З банківських рахунків двох категорій пенсіонерів хочуть забирати невикористані пенсійні виплати. Таке нововведення пропонує запровадити Кабінет…

19 хв. ago

В Україні може статись державний переворот після укладання мирної угоди з РФ – Forbes

В Україні у випадку укладання мирної угоди з Росією може статися державний переворот. Його здіймуть українські військові,…

27 хв. ago

Клімат завдав нищівного удару планеті: Земля на порозі катастрофи. Звіт за 2024 рік

У щорічному звіті міжнародна коаліція вчених надала оновлену інформацію про те, як Земля бореться зі…

36 хв. ago

Жінка знайшла затонулий 129 років тому корабель: що вона побачила всередині (фото)

36-річна Рейчел Едманс з Толваддона (графство Камборн, Велика Британія) займалася дайвінгом й випадково знайшла уламки корабля "Ескуріал",…

45 хв. ago

В Україні по-новому пропонують виплачувати пенсії: що відомо

В Україні планують почати виплату пенсій через "Нову пошту" за допомогою системи NovaPay. Це нововведення дасть змогу…

53 хв. ago