Фіцо напередодні візиту до України запропонував вдарити ракетою по столиці Євросоюзу

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо запропонував вдарити ракетою по Брюсселю. На його думку, це змусить Європарламент відмовитися від допомоги Україні далекобійною зброєю. Таку заяву політик зробив під час виступу з нагоди 80-річчю Карпатсько-Дуклянської операції, перебуваючи у польській Дуклі 6 жовтня – напередодні свого візиту в Україну.

Про це повідомляє видання Hlavný Denník. Фіцо заявив, що деякі члени Європарламенту “з легкістю весняного вітерця” говорять про передачу Україні ракет, таким чином “заохочуючи війну продовжуватися”.

“І раптом ми чуємо, як деякі члени Європарламенту з легкістю весняного вітерця говорять про ракети середньої дальності, про ракети великої дальності. Ну, образно кажучи. Можливо, одна така ракета могла б розбити якийсь фонтан у Брюсселі, щоб вони зрозуміли, про що, власне, йдеться”, – сказав словацький прем’єр.

Він закликав також “просити всіх зупинити війну”. Втім, політик чомусь не згадав, що Україну щодня атакує не Брюссель, а Росія.

“Мені шкода, що в Європі з’явилася така збочена мода, коли замість того, щоб зупинити гуркіт гармат, ми чуємо бурхливі оплески, гучні вітання і часто значні матеріальні рішення, які тільки заохочують війну продовжуватися”, – додав Фіцо.

Свою заяву про “удар по Брюсселю” прем’єр Словаччини зробив під час виступу з нагоди 80-річчю Карпатсько-Дуклянської операції у Дуклі в Польщі. Це відбулося 6 жовтня – перед його поїздкою в Україну. Тоді Фіцо заявив, що передасть всі повідомлення прем’єр-міністру України Денису Шмигалю.

Фіцо приїздив сьогодні й в Україну

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо через день після цієї заяви, а саме 7 жовтня, прибув в Україну з офіційним візитом. Він зустрівся з Денисом Шмигалем в Ужгороді. 

Під час зустрічі Фіцо заявив, що Словаччина надаватиме Україні аварійні поставки електроенергії, якщо станеться блекаут. Крім того, країна підтримує ідею приєднання України до єдиної енергетичної системи ЄС.

Водночас Фіцо заявив, що Словаччина досить прохолодно ставиться до членства України в НАТО. Втім, вона братиме участь у всіх відповідних конференціях. Водночас проти вступу Києва в ЄС Братислава нічого проти не має.

Романчук Микола

Recent Posts

Україні пропонують погодитися, що в її інтересах втратити території та людей

Фундаментальна проблема дивних "мирних планів", "компромісних варіантів" та "стратегій деескалації", згадки про які циркулюють у глобальному…

9 хв. ago

Голова правління «Укрзалізниці» йде з посади

До наглядової ради АТ «Укрзалізниця» надійшла заява про звільнення від Євгена Лященка. Про це повідомляє пресслужба компанії. Як зазначено…

16 хв. ago

Кейт Міддлтон на 2 місці: новий рейтинг найпопулярніших членів королівської сім’ї (фото)

Компанія YouGov провела опитування і опублікувала новий список найпопулярніших членів королівської сім'ї на думку громадськості.…

29 хв. ago

Україна ризикує: в FT вказали на проблему зупинки транзиту російського газу до ЄС

Зупинивши транзит російського газу до країн Європейського Союзу, Україна ризикує власним газопостачанням. Про це йдеться у матеріалі Financial Times.…

38 хв. ago

Ситуація загрозлива: випадків СЗЧ стає все більше

У 2024 році у лавах Сил оборони України суттєво зросла кількість випадків дезертирства та самовільного…

40 хв. ago

Розділ України в обмін на НАТО? Чому цей план навряд чи спрацює – FT

За "зачиненими дверцятами" точаться розмови про угоду, в якій Москва зберігає фактичний контроль над вже…

42 хв. ago