Занепокоєння та страх: союзники США не вірять, що Байден проживе ще чотири роки

Союзники Сполучених Штатів у приватних розмовах висловлюють гостру занепокоєність станом здоров’я президента США Джозефа Байдена. Їх турбують вік Байдена та його здатність перемогти на президентських виборах у листопаді 2024 року. Проте головне, що викликає занепокоєння союзників США – чи проживе Байден ще чотири роки після свого переобрання.

Про це пише Politico. Видання зазначає, що іноземні посадовці союзних країн здебільшого активно підтримують саме Байдена, а не його конкурента Дональда Трампа – повернення останнього у Білий дім стане загрозою для НАТО та України. Проте стан здоров’я Байдена, особливо на тлі невдалих дебатів, викликає в них занепокоєння.

Частина союзників США ще до дебатів мала сумніви щодо Байдена. Тому тепер президенту США доведеться переконувати не тільки колег, але й лідерів країн-союзників у своїй здатності до політичної боротьби та подолання кризи.

“Не треба бути генієм, щоб побачити, що президент старий. Ми не впевнені, що, навіть якщо він переможе, він зможе прожити ще чотири роки”, – відверто сказав виданню один з чиновників.

Інше джерело, британський міністр, пішло ще далі. Посадовець у приватній розмові висловив побажання відправити Байдена у відставку ще до виборів.

“Чи можуть донори демократів, будь ласка, зібратися з думками і відправити Байдена у відставку, щоб у нас з’явився хоч якийсь шанс на кандидата, якому б довіряли виборці?” – поцікавився він.

Посол США в ЄС та радник Байдена Марк Гітенштейн пояснив, чому союзники хвилюються. На його думку, будь-яка увага до віку Байдена обумовлена тільки тим, що союзники оцінюють його шанси перемогти на виборах.

“Я ніколи не чув, щоб якийсь лідер прямо чи опосередковано висловлював мені занепокоєння щодо свого віку. Вони всі стурбовані виборами, тому що вибори вже близько, і вони стурбовані деякими речами, які сказав Трамп”, – сказав він. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

6 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

12 хв. ago

В Україну прийшов потужний циклон із півдня: прогноз погоди на 6 жовтня

У неділю, 6 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощів в Україні…

17 хв. ago

В Україні офіційно схвалено бронювання за гроші: скільки будуть брати

В Україні планують запровадити систему економічного бронювання, яка надасть окремим категоріям працівників можливість отримати відстрочку…

21 хв. ago

Черги на водійські права: чому українцям доводиться чекати місяцями на іспит

У сервісних центрах МВС спостерігається дефіцит екзаменаторів та нестача талонів на практичний іспит. Про це повідомив начальник…

32 хв. ago

У Росії вирішили заборонити квадроберів

Російська влада хоче заборонити молодіжну субкультуру "квадроберів". Відповідний законопроєкт уже готують у Держдумі, пише "Астра". "Розробляю законопроєкт про…

38 хв. ago