Слідом за Шредером: Меркель може втратити деякі привілеї колишнього канцлера Німеччини

У четвер, 6 червня, Вищий адміністративний суд Берліна-Бранденбурга відхилив апеляцію екс-канцлера Герхарда Шредера, який намагався оскаржити рішення бюджетного комітету Бундестагу, ухвалене у травні 2022 року. Суд визнав, що Комітет мав законні підстави для того, щоб відмовити колишньому канцлеру у наданні офісу та співробітників у будівлі парламенту.

Про це пише BILD.

Видання зазначає, що у ФРН за останні півстоліття склалася традиція, згідно з якою після закінчення терміну повноважень глави уряду можуть отримати від держави офіс у Бундестазі. Таке бюро є і в Ангели Меркель. Не виключено, що судовий прецедент Шредера матиме наслідки і для Меркель.

“Якщо щось практикувалося протягом тривалого часу, як у випадку з офісом екс-канцлера, для відмови від цієї практики необхідне міцне та об’єктивне обґрунтування. Його критерії повинні застосовуватися до всіх. Якщо суд стверджує, що Шредер більше не виконує жодних обов’язків, тих, що випливають з його колишнього канцлерства, і, отже, не має права на офіс, той же критерій має застосовуватися і до екс-канцлера Меркель”, — заявив експерт з конституційного права, професор Університету Аугсбурга Йозеф Франц Лінднер.

Проте знайшлися й інші правознавці, які залишились незадоволеними рішенням суду. Наприклад, Фолькер Бьоме-Несслер з Ольденбурзького університету вважає, що позбавлення Шредера привілею мати представництво в будівлі парламенту порушує принцип “рівного підходу до всіх з боку правової держави”. Він нагадав, що після звільнення з посади Меркель заявила, що йде з політики і планує жити приватним життям.

“Це не схоже на важку працю на благо Німеччини. Але ніхто не ставить під сумнів її офіс”, — наголосив професор.

Нагадаємо, у Бундестазі розкритикували ультраправих депутатів за допомогу Росії, назвавши їх “зрадниками німецького народу”. Під час дебатів у німецькому парламенті представник урядової коаліції від “Вільних демократів” Костянтин Куле заявив, що Китай та Росія проводять шпигунську роботу в Німеччині через “існування правої екстремістської партії.., яка готова підхопити будь-який наратив із КНР і РФ і поширювати його “.

Ольга Степанова

Recent Posts

Пенсія у 63 роки: що потрібно знати про терміни звернення за виплатами

Пенсійний фонд України відповів на питання, що часто ставиться, про призначення пенсії за віком. Про…

5 хв. ago

Режим сну Меган Маркл і Кейт Міддлтон: які звички приховують королівські сім’ї

Створення оптимального режиму сну має вирішальне значення для забезпечення повноцінного відпочинку. У сучасному світі технологій…

17 хв. ago

Повістки поштою: куди надсилатимуть людям без держреєстрації

Навіть якщо військовозобов’язаний громадянин не має державної реєстрації, це не звільняє його від процесу загальної мобілізації в…

25 хв. ago

На пенсію із повними кишенями грошей: українці можуть отримати одразу 10 окладів

Скористатися можливістю та отримати одразу 10 окладів перед виходом на пенсію можуть працівники державних та…

26 хв. ago

25-річна блондинка всього за тиждень переспала із сотнею студентів та їхніми батьками: рекорд побито

Актриса "кіно для дорослих", 25-річна блондинка Бонні Блу з Великобританії з початку 2024 року набула…

38 хв. ago

Король Чарльз змінює харчові звички: в обідньому меню з’явилося авокадо

Король Великої Британії Чарльз III, відомий своїм щільним графіком і звичкою пропускати обід, почав вносити…

39 хв. ago