Саміт НАТО у Вашингтоні: Білий дім готує зустріч Байдена і Зеленського

Адміністрація президента США Джо Байдена працює над організацією його зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським. Вона має відбутися уже наступного тижня у рамках саміту НАТО у Вашингтоні. Тим часом Офіс президента ще не оголосив офіційно, що Зеленський буде на цьому заході.  

Інформація про зустріч Байдена із Зеленським з’явилась у суботу, 6 липня, на офіційному сайті Білого дому. Тут розписали приблизний робочий графік президента США:

  • У вівторок, 9 липня Байден зустрінеться з лідерами НАТО у рамках заходу, присвяченого 75-й річниці альянсу.
  • У середу, 10 липня, на саміті він привітає Швецію як нового члена НАТО, на вечір заплановано спільну вечерю у Білому домі.
  • У четвер, 11 липня, відбудуться зустрічі з ЄС та партнерами альянсу в Індо-Тихоокеанському регіоні – Австралією, Японією, Республікою Корея та Новою Зеландією. У другій половині дня відбудеться засідання Ради Україна-НАТО.

В останній день саміту НАТО Джо Байден проведе заходи за участю майже 20 союзників та партнерів, які вже підписали угоди щодо безпеки з Україною. Володимир Зеленський – у списку. 

“І хоча у президента буде досить напружений графік, ми працюємо над організацією зустрічей з різними світовими лідерами на полях саміту, включаючи президента Зеленського. І найближчими днями ми матимемо більше інформації про них, якою ми поділимося”, – зазначає Білий дім. 

Очікування України від саміту НАТО

Під час саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні наступного тижня, Україна отримає чіткі пропозиції для прискорення майбутнього членства в Північноатлантичному альянсі. Це будуть конкретні кроки й завдання, які потрібно виконати. Наразі їх ще сформулювали остаточно, але в Альянсі над цим працюють.

Генсек Єнс Столтенберг каже, що ключовим питанням саміту буде надання Україні достатньої підтримки для перемоги над Росією. Можуть запропонувати: додаткові системи протиповітряної оборони Patriot і багато чого іншого. Водночас  Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко заявив, що західні партнери можуть ввести свої війська в Україну. Вони можуть одночасно захищати і кордони НАТО з Євросоюзом, і українську територію

Нагадаємо, більшість політиків та експертів називають реальною датою вступу України до НАТО  2028 рік, але не раніше. Так званий “німецький сценарій”, за яким Україну візьмуть до Альянсу без окупованих територій, не розглядається офіційно, хоча кулуарні розмови про це велись – так каже президент Володимир Зеленський.   

Ольга Степанова

Recent Posts

Варто звернутися до лікаря: вчені назвали ще одну причину поганого сну

Лікар-натуропат, докторка Беккі, нещодавно поділилася своїми спостереженнями в соціальних мережах, припустивши, що низький рівень кортизолу…

8 хв. ago

Не свистів у хаті: чоловік чиновниці на ліжку з доларами став героєм нової порції мемів

Вже другий день не зупиняються меми та жарти з приводу того, що у керівниці Хмельницького…

30 хв. ago

Мобілізація здивує цієї осені-зими: скільки українців планують призвати до кінця року

Згідно зі звітом The Times, Україна планує мобілізувати додатково 200 тисяч осіб до кінця року. Однак перспективи…

35 хв. ago

З’явилися кадри звільнення газовидобувних веж біля Зміїного (відео)

Унікальна операція Сил оборони, як зазначають у Держприкордонслужбі, дає можливість українським захисникам контролювати значну частину…

47 хв. ago

Дія бумеранга в силі: у Росії прорвало ще одну дамбу

У Шелаболіхінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного…

52 хв. ago

Лікар визнав себе винним у смерті зірки серіалу “Друзі” Метью Перрі: це вже третій

Лікар, обвинувачений у зв'язку зі смертю зірки серіалу "Друзі" Меттью Перрі, визнав себе винним у…

59 хв. ago