Ультиматум Україні та примус до капітуляції: про що розповіли Орбан та Путін після перемовин у Москві

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан провів перемовини з президентом РФ Володимиром Путіним у Москві. За словами очільника угорського уряду, він хотів дізнатись від диктатора, який шлях завершення війни в Україні є “найкоротшим”. Також він спитав очільника Кремля, що той думає про наявні мирні ініціативи.

У свою чергу Путін заявив, що не відмовляється від свого ультиматуму Україні щодо виведення наших Збройних сил з території чотирьох областей. Інші умови завершення війни Кремль теж готовий обговорювати, запевнив очільник держави-агресора. Про це лідери двох держав заявили під час спільної пресконференції у пʼятницю, 5 липня.

Так, Путін повторив, що Росія вимагає вивести українські війська з усієї території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Водночас інші умови миру РФ готова обговорювати “в ході можливої спільної роботи”. Водночас диктатор звинуватив Київ у небажанні завершувати війну на умовах Москви.

“У Києві все ще не готові відмовитись від ідеї ведення війни до переможного кінця. На мою думку, саму думку про припинення бойових дій київський режим не допускає ще й тому, що в цьому випадку зникає привід для продовження воєнного стану. А якщо доведеться скасувати військовий стан, значить доведеться і проводити вибори, які так і не відбулися в термін президентських виборів. Але шанси перемогти на них для тих, хто втратив рейтинги, і легітимність українських правителів близькі до нуля”, – заявив керівник РФ.

У свою чергу Орбан сказав, що він хотів почути і почув думку Путіна з приводу трьох питань – що він думає про мирні ініціативи, про припинення вогню та мирні переговори, а також про те, в якій послідовності мають відбуватися ці процеси. Крім цього угорський премʼєр спитав у російського диктатора, якою він бачить “Європу після війни”. Орбан констатував, що “позиції Москви та Києва дуже далекі одна від одної”.

“Потрібно зробити дуже багато кроків для того, щоб наблизитися до завершення конфлікту. Однак найважливіший крок ми зробили: встановили контакт, я працюватиму й надалі в цьому напрямку”, – заявив Орбан.

Орбан поїхав до Путіна після зустрічі з Зеленським

У четвер Орбан вперше з 2015 року приїхав до Києва. Він закликав президента України Володимира Зеленського рухатися до встановлення миру шляхом припинення вогню. У свою чергу Зеленський заявив що для припинення вогню необхідний “дуже чіткий план”, щоб Росія не змогла використати цей час для нового наступу. Президент також зазначив, що Україна та світ роками намагалися домовитися з Росією про мир, але Росія постійно порушувала ці домовленості.

У Міністерстві закордонних справ України 5 липня відреагували на візит прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Росії. Дипломати наголосили, що угорська сторона не координувала цю поїздку з Києвом, а жодні угоди про Україну без її участі неможливі.

Ольга Степанова

Recent Posts

Антикорупційний суд зняв арешт з рахунку корупціонера ексголови ВС Князєва

У понеділок, 8 липня, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання захисту і зняла арешт з деяких…

1 годину ago

Росіяни просунулися на фронті у трьох місцях: з’явилася свіжа карта

Російські окупанти продовжують тиснути на низку напрямків на сході України. При цьому їм вдалося трохи…

1 годину ago

Росія пробила “парасольку ППО” Києва і цілеспрямовано вдарила по “Охматдиту”, – Bild

Росія цілеспрямовано вдарила по київській лікарні "Охматдит" ракетою Х-101, при цьому передані Заходом системи ППО не змогли…

2 години ago

На спробі самогубства Наполеона вдалося заробити майже два мільйони євро

Два пістолети, що належали Наполеону Бонапарту, продано на аукціоні у Франції за 1,69 млн. євро. Інформація про…

2 години ago

“Їздять тут зайцями”: в Одесі спалахнув скандал з військовим та водієм маршрутки

В Одесі розгорівся черговий скандал з військовослужбовцем та водієм маршрутки, який відмовив бійцю з посвідченням…

2 години ago

Не тільки без світла: взимку українці можуть також зостатися без тепла і води, – Financial Times

Влада не випадково стала обережно натякати українцям, щоби ті, хто має змогу, виїжджали на зиму…

2 години ago