Фіцо зробив першу заяву після поранення і назвав винних у замаху на нього

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зробив першу публічну заяву від часу замаху на його життя, скоєного в середині травня. Звернення до громадян він записав на відео.

У досить довгій 14-хвилинній промові, голова словацького уряду розповів, що думає про замах на нього, а також про свої подальші плани.

“Для мене настав час зробити перший крок, і це прощення. Я не відчуваю ніякої ненависті до незнайомця, який стріляв у мене”, – каже Фіцо.

Словацький прем’єр обіцяє не подавати до суду на свого кривдника, аби вимагати грошової компенсації. Разом з тим Фіцо наголосив, що замах на нього не є проявом божевілля окремого радикала.

“Він був просто посланцем зла і політичної ненависті, яку політичні невдахи і розгублена опозиція розвивають у Словаччині до некерованих масштабів. Було очікуваним, що антиурядові медіа, фінансовані з-за кордону політичні організації та опозиція почнуть применшувати значення замаху на мене”, – заявив прем’єр.

Говорячи про плани, Фіцо пообіцяв повернутись до роботи на чолі уряду у найближчі тижні – орієнтовно наприкінці червня або початку липня.

Замах на Роберта Фіцо

Нагадаємо, 15 травня відомий словацький письменник та опозиційний активіст 71-річний Юрай Цинтула скоїв замах на життя словацького прем’єра, кілька разів вистріливши в нього з пістолета. Чиновник отримав поранення у живіт.

Фіцо з тяжкими пораненнями був шпиталізований і переніс кілька операцій, але зрештою лікарям вдалося відвернути загрозу для його життя.

За даними видання Politico, правоохоронцям затриманий нападний пояснив, що почувався “безсилим і розчарованим станом суспільства” після змін, запроваджених урядом Фіцо з моменту його приходу до влади у жовтні 2023 року. Однією з головних причин невдоволення опозиціонера було рішення Фіцо припинити військову допомогу Україні.

Ольга Степанова

Recent Posts

Огляд найдешевших країн для туристів: куди податися з малим бюджетом

В умовах зростаючих витрат на подорожі, багато хто вважає вартість авіаперельотів головною перепоною на шляху…

7 хв. ago

Ізраїль завдав серію авіаударів по південних районах Бейрута (відео)

У суботу, 6 жовтня, ізраїльські військові завдали п'ять авіаударів по південних околицях Бейрута. Офіційні ліванські…

16 хв. ago

Платити за труби доведеться навіть без опалення: чому так

Багато українців стикаються з неочікуваними витратами в своїх комунальних рахунках, і одним із найбільш дивних…

25 хв. ago

У Києві помітили багатоповерхівку, яка пливе Дніпром: хто дав дозвіл на “мандрівку”

Вдень 5 жовтня у Києві помітили незвичайну картину. По  Дніпру у межах столиці пливла багатоповерхівка. Ті, хто…

34 хв. ago

Чоловіки можуть видихнути: штраф за ВЛК скасують – кого торкнеться

Як правило, проходження військово-лікарської комісії є актуальним для військовозобов'язаних громадян, але не завжди це обов'язково…

45 хв. ago

Їжте квашену капусту якомога частіше і позбавтеся целюліту: чим ще корисний зимою смаколик

Квашена капуста має унікальний смак та великий вміст вітамінів, які так потрібні організму взимку. Сам…

54 хв. ago