Соратник Зеленського по “Кварталу” Шефір відзначився скандальними заявами про дружбу з Росією

Ексбізнес-партнер українського президента Володимира Зеленського по “Студії Квартал-95” Борис Шефір заявив про любов до російської культури, ностальгію за СРСР та виступив за дружбу з Росією.

Про це він розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Зокрема, повідомив, що вважає “дурістю” знесення памʼятників, присвячених російським письменникам. Також не до вподоби дії влади щодо російської мови, вважаючи їх неправильними. Висловив сподівання на “прекрасні відносини” з Росією, тільки-но вони “підлікуються від свого божевілля”.

Окрім того, заявив, що Україна має дружити з Росією, а не з Європейським Союзом.

Це було б прекрасно. Звісно-звісно, потрібно дружити знову. Взагалі, потрібно дружити з усіма, і з Росією, в тому числі… Слухайте, ми показали їм, як потрібно жити: взагалі-то, організували Радянський Союз і жили дружно 15 республік. Вони в нас це все взяли, організували Євросоюз. І тепер 24 країни живе прекрасно, і що? А ми від свого винаходу відмовилися. Все воно піде по спіралі”, – додав він.

Щодо завершення війни заявив, що переможця не буде, а натомість буде домовленість, згідно з якою: “Доведеться нам поступитися, прийдеться їм від чогось відмовитися”.

Пізніше “Радіо Свобода” опублікувала заяву PR-служби студії “Квартал 95, де брат Бориса, колишній радник президента Сергій Шефір написав, що не поділяє озвучену позицію. Також наголосив, що глава держави робить все задля перемоги над країною-агресоркою.

“Росія – країна-агресор і терорист, яка розв’язала війну проти нашої країни. Росія та персонально Путін мають понести відповідальність за злочини, скоєні проти українців. Україні потрібен мир. І формула цього світу чітко виражена Володимиром Зеленським. Його дії як президента України, які він робить для нашої перемоги, я підтримую як громадянин та друг”, – йдеться у листі.

Він зауважив, що сам родом з Кривого Рогу і жив у російськомовному середовищі, однак все змінила війна. Це був особисто для нього “поворотний момент”.

“Я став ще більше поважати українську мову, а також нашу культуру та історію. Але наш історичний вибір, куди нам йти. Іти тільки до Європейського союзу та НАТО. Жодних інших альтернатив немає. Я мав честь працювати в команді президента Зеленського, перебувати з ним в Україні всі ці роки після повномасштабного вторгнення і вірю, що наша країна переможе у цій війні. Робитиму все, що можу для цієї перемоги”, – повідомив він.

Борис Шефір у минулому був бізнес-партнером Зеленського. Вони всі разом на початку 2000-х заснували “Студію Квартал-95”.

Зараз він проживає у Німеччині й повертатися в Україну до закінчення війни не має наміру.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Великий удар під дих Москві”: нардеп Дунда запропонував ЗСУ зайти в Білорусь

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявляв, що їм потрібно готуватися до війни, як уже зараз…

2 хв. ago

Жінку оштрафували на 140 тисяч гривень через ТЦК і забрали телефон

У Чернігівській області жінку оштрафували на 140 тисяч гривень за те що вона у місцевому…

15 хв. ago

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

20 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

34 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

52 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

1 годину ago