“Нові” обличчя в Кабміні: кого призначать в уряд вже цього тижня (весь список)

У четвер, 5 вересня, у парламенті заплановані призначення нових міністрів та затвердження діючих в.о. Джерела “Телеграфу” у керівництві фракції “Слуга народу” (СН) розповіли, які зміни очікують Кабінет міністрів.

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ, написав заяву про звільнення, яка надійшла в парламент в середу зранку, 4 вересня. За день до цього співрозмовник “Телеграфу” в оточенні міністра запевняв, що Кулеба не планує йти з посади. Та йому вже знайдена заміна — Андрій Сибіга, перший заступник, а в минулому — заступник голови Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака.

Що змусило Банкову дотиснути Кулебу, джерела не коментують. За інформацією “Телеграфу”, міністр і сам давно задумувався про відставку.

В ОП виданню розповіли, що для Кулеби готують “особливе політичне завдання, яке озвучить президент”.

Заяву про звільнення написав і Денис Малюська, міністр юстиції. Це було його особисте рішення. Як зазначає співрозмовник “Телеграфу”, міністра відпускають не охоче.

“Мін’юст тепер очолить Ольга Стефанішина. Посада віцепрем’єр-міністра з питань євроінтеграції також залишається за нею. Це було давно заплановано. Тому що в нас зараз великий масив роботи стосовно євроінтеграційного треку. У таких країнах, як Польща, Румунія, які свого часу вступали до ЄС, зазвичай цим займався Мін’юст”, — пояснює джерело.

Залишає уряд і Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості. Як вже писав “Телеграф, він переходить на роботу в ОП заступником Єрмака, де продовжить займатися питаннями оборонної промисловості. Міністерство очолить його заступник Сергій Боєв.

“Його гарно сприймають депутати”, — схарактеризували Боєва в керівництві СН. При цьому очевидно, що Камишін збереже контроль над Мінстратегом.

Окрім цього планується ліквідувати міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, яке очолювала Ірина Верещук. Вона також написала заяву про звільнення. У СН “Телеграфу” розповіли, що вона отримає іншу посаду, але поки немає розуміння, яку саме. Співрозмовник уточнив, що “про призначення послом не йдеться”.

Це міністерство приєднають до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, яке у цей четвер очолить заступник голови ОП Олексій Кулеба. За інформацією видання, Кулебу розглядають на окреме відомство з питань розвитку громад (сюди увійде й реінтеграція окупованих територій). Але цього тижня розділення міністерства не відбудеться.

“Є певні юридичні складнощі. Маємо чітку стратегію на розділ, але на це потрібно 2—3 місяці”, — пояснюють у СН “Телеграфу”.

Хто очолить Міністерство інфраструктури, джерело не поспішає казати. За інформацією “Телеграфу”, у списку кандидатів троє — голова “Укрзалізниці” Євген Лященко, член правління “Укрзалізниці” Олександр Перцовський та керівник “Нафтогазу” Олексій Чернишов.

“Між ними йде певна конкуренція зараз”, — говорить джерело. Інший співрозмовник видання запевняє, що Чернишов нібито втратив шанс на призначення, хоча раніше був в шорт-листі претендентів.

На Міністерство екології, посада в якому також вакантна, будуть призначати заступника міністра енергетики Світлану Гринчук. “Вона займалася кліматичними змінами [в Міненерго], її добре сприймають міжнародні партнери”, — пояснює співрозмовник в керівництві СН.

Також парламент має позбутися декількох в.о. — Матвія Бідного призначать міністром молоді та спорту; міністерство агрополітики планує очолити Віталій Коваль, діючий голова Фонду держмайна, який вже написав заяву про звільнення.

Невизначеною залишається доля Мінветеранів (наразі очолює в. о. Олександр Порхун) та Мінкультури і інформаційної політики (в. о. Ростислав Карандєєв). За інформацією “Телеграфу”, замість Карандєєва розглядають заступника Єрмака Миколу Точицького. Але ще тривають співбесіди, тому в СН не поспішають називати його потенційним кандидатом.

Ввечері в середу, 4 вересня, всі кандидати будуть представлені на засіданні фракції. Вже там буде зрозуміло, хто має високі шанси на призначення, а хто — ні.

Це лише початок

Як зазначає співрозмовник “Телеграфу”, це перша партія кадрових перестановок. Наступними на звільнення можуть стати міністр освіти Оксен Лісовий та міністр соцполітики Оксана Жолнович. “Вони в зоні ризику. Зараз шукають заміну”, — говорить джерело.

Усі інші міністри наразі мають високий рівень довіри.

Ольга Степанова

Recent Posts

В Ірпені з п’ятого поверху гуртожитку вистрибнув голий чоловік. ВІДЕО

Про це повідомляють місцеві Telegram-канали. За даними очевидців, після падіння «трюкач» вижив, але зламав кінцівки.…

11 хв. ago

Стало відомо, яким буде щомісячний платіж за економічне бронювання від мобілізації

Щомісячний платіж за економічне бронювання від служби в українській армії складатиме для чоловіків 20-30 тисяч гривень. Про…

26 хв. ago

Повістки в Україні вручатимуть по-новому: що хочуть змінити

В Україні продовжується процес вручення повісток військовозобов'язаним чоловікам через повномасштабну війну. Наразі цей документ можуть виписати у…

36 хв. ago

Хризантеми восени: як правильно висаджувати квіти

Хризантеми вважаються окрасою будь-якої ділянки. Коли вже все відцвіло, вони можуть бути яскравим промінцем на…

41 хв. ago

Мобілізація в Україні: багатодітні батьки не завжди мають право на відстрочку

Терцентри комплектування (ТЦК), коли ідеться про відстрочку для батьків трьох або більше дітей, звертають увагу на заборгованість…

51 хв. ago

Заморозки вже не за горами: коли зміниться погода

У вересні в Україні очікується поступове зниження температури без різких похолодань. Згідно з повідомленням «ТСН», до кінця…

1 годину ago