Байден: США готові надіслати армію в Тайвань, щоб захистити від Китаю

Сполучені Штати готові надіслати своїх військових на непокірний острів, якщо виникне загроза вторгнення збройних сил Китаю в Тайвань. Вашингтон також може вдаватися до інших дій, якщо вважатиме їх необхідними для виконання своїх союзницьких зобов’язань. Однак Білий дім не підтримує потенційний рух Тайбею до незалежності й виступає за збереження статусу-кво.

Про це заявив президент США Джо Байден в інтерв’ю британському виданню The Time 28 травня, до заяв Пекіна про готовність реалізацію силового сценарію в Тайвані. Такою стала відповідь американського президента на запитання щодо дій, на які готовий піти Білий дім, щоб захистити бунтівний острів. Журналіст нагадав, що лідер Китаю Сі Цзіньпін закликав військових бути готовими «повернути» Тайвань до 2027 року.

«Це буде залежати від обставин… Не виключаю використання військової сили США. Існує різниця між розгортанням на землі, повітряними та морськими силами тощо», — сказав він, натякаючи що не все можна вирішити ударами з військових баз у Філіппінах та Японії.

Американський президент додає, що Вашингтон заважатимуть силовому «об’єднанню», але не має нічого проти мирного процесу. Водночас Білий дім «не прагне» незалежності острова.

Напруга довкола Тайваню зростає

Є ознаки, що Китай готується до ескалації в Індо-Тихоокеанському регіоні. Він провів дводенні військово-морські навчання довкола острова, коли відбувалася інавгурація президента Лай Цінде, якого Пекін вважає сепаратистом. МЗС Китаю виступило із заявою, що в тих, хто спробує «відірвати» острів «потече кров і буде пробито голову».

На азійському безпековому саміті «Діалоги Шангрі-Ла» китайський міністр оборони Дун Цзюнь заявив, що КНР готова силою зупинити відокремлення Тайваню. А спроби Китаю зірвати Глобальний саміт миру можуть свідчити про те, що китайські комуністи не зацікавлені в стабілізації міжнародної ситуації. Є також розвіддані, що Китай уже міг надати Росії летальну зброю. Воєнні експерти США вважають, що Пекін у своїх планах експансії розраховує використати флот та ресурси РФ.

Ольга Степанова

Recent Posts

У Росії затримали блогера, який критикував Путіна

Російського пропагандиста - "Z-блогера" Єгора Гузенка, відомого як  Тринадцятий, затримано в Новопавловську (Ставропольський край РФ). Офіційна…

2 хв. ago

НАТО розгорне майже 50 бригад додатково для запобігання агресії РФ в Європі

НАТО планує збільшити свої сили на 250 тис. військовослужбовців у відповідь на зростаючу загрозу з боку…

8 хв. ago

Удар по іміджу: Кейт Міддлтон і принц Вільям готують підлянку Меган Маркл

Герцоги Уельські вирішили перенести битву за увагу на територію Меган Маркл — США. Кейт Міддлтон,…

11 хв. ago

Вчені пояснили, чому зараз більше людей виживають під лавинами, ніж десятиліття тому

Вчені кажуть, що зараз більше людей виживають під лавинами, ніж чотири десятиліття тому. Дослідники вивчили…

15 хв. ago

Загадкова смерть комбата, чиї солдати “тримали” Вугледар: у бригаді вперше прокоментували трагедію

У 123 бригаді тероборони ЗСУ вперше прокоментували загибель командира 186 окремого батальйону Ігоря Гриба.  На сторінці…

38 хв. ago

Багато польових командирів: ЦАХАЛ заявив про ліквідацію більше 400 бойовиків «Хезболли»

Під час наземної операції на півдні Лівану ЦАХАЛ заявляє про ліквідацію більш як 400 бойовиків…

42 хв. ago