Скільки державних коштів Україна витрачає на вплив у США: інфографіка

Майже 5 млн доларів витратила Україна на лобіювання у США у перший рік повномасштабного вторгнення. Проте вже у 2023 році ця сума зменшилась майже на 93%.

Про це повідосляє Опендатабот.

Нещодавно в Україні ухвалили законопроєкт №10337 про лобіювання – тобто про будь-який вплив на представників влади, аби відстоювати державні інтереси.

У середньому, України витрачала на лобіювання в США близько 270 тисяч доларів на рік з 2015 року. Виключенням став ковідний 2020 рік, коли держава взагалі не мала державних витрат на лобіювання.

Для кращого розуміння обсягів державних витрат на лобіювання, можна порівняти цифри з Польщею та країною-агресоркою РФ.

Напередодні повномасштабної війни Росія витрачала, в середньому, 38 млн доларів на рік на лобіювання своїх інтересів у США. Проте вже у 2022 витрати на лобіювання скоротилися більш ніж у 10 разів. Однак це все ще більше, аніж витрачає Україна. До прикладу, торік Україна витратила на лобіювання у США у 10 разів менше коштів, ніж Росія. 

Середні витрати Польщі на лобіювання інтересів в США становлять 1,1 млн доларів на рік. Найбільшу суму Польща витратила у 2018 році – понад 2,5 млн доларів. 

Найбільші суми на вплив України у Америці у 2022 році були витрачені Урядом України – понад 3 млн доларів, та Міністерством фінансів України – майже 2 млн доларів. 

Торік лобіювало свої інтереси в Америці й Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим – трохи більше 50 тисяч доларів. 

Лобіювання досить розповсюджене явище у світі. Так, наприклад, в США наразі працює 504 активні лобістські компанії. Загалом у Штатах зареєстровано 6 772 таких компаній .

Ольга Степанова

Recent Posts

8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків: її знайшли за 30 км від дому (відео)

У Бетфорді в штаті Огайо в США 8-річна дівчинка викрала позашляховик батьків і поїхала за…

20 секунд ago

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

24 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

33 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

40 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

45 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

52 хв. ago