В Кремлі вже кусають лікті: як новий генсек НАТО вибісив Росію

3 жовтня новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит на новій посаді, прибувши до Києва, повідомляє офіційний сайт НАТО.

Під час візиту Рютте провів перемовини з президентом України Володимиром Зеленським, після яких відбулася спільна прес-конференція. Генсек НАТО підкреслив, що підтримка України є ключовим пріоритетом у його роботі. За його словами, приїзд до України на початку мандату був важливим для того, щоб продемонструвати світу, що НАТО продовжує рішуче підтримувати Україну.

“Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору”, – сказав Рютте.

Рютте зазначив, що одним із його головних завдань на посаді генсека буде посилення цієї підтримки, щоб Україна могла досягти перемоги у війні. Він також наголосив, що безпека України є важливою для безпеки країн-членів НАТО, адже українська боротьба за свободу відображає принципи та цінності Альянсу.

Підтримка України від союзників вже є безпрецедентною, нагадав Рютте, зазначивши, що 99% допомоги у сфері безпеки надходить саме від країн НАТО.

У свою чергу Зеленський під час зустрічі підтвердив, що для України пріоритетом у відносинах із НАТО залишається отримання запрошення до вступу в Альянс. Хоча досягнення цієї мети є складним, Зеленський висловив упевненість, що це завдання реальне, і Україна продовжить працювати над цим.

При цьому, як підкреслив у Фейсбуці політичний оглядач Ростислав Демчук, з точки зору дипломатичного етикету — жест з боку нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте просто шикарний і дуже промовистий.

“Перший свій закордонний візит Марк Рютте здійснив не у Вашингтон, як це було зазвичай, а в столицю України Київ, де новий генсек альянсу зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Це дуже яскравий і промовистий знак політичної і практичної підтримки України Північно атлантичним союзом НАТО. У Кремлі вже всі лікті кусають від злості”, — відзначив Демчук.

Романчук Микола

Recent Posts

Правило 1 ранкової години Джеффа Безоса: нейровчені пояснюють, у чому користь

Чимало успішних особистостей із багатомільярдним капіталом можуть похвалитися доволі важким ранковим режимом, у якому знайдеться…

2 хв. ago

Учені виявили в стічних водах бактерії, що “пожирають” пластик

Дослідники з Північно-Західного університету США знайшли рішення, яке може допомогти в боротьбі зі зростаючою проблемою забруднення…

7 хв. ago

Мігранти будували, а потім “спалили”: в Росії згорів театр вартістю понад $7 млн (фото)

В місті Хабаровськ (Російська Федерація) вісім мігрантів випадково спалили Хабаровський крайовий академічний музичний театр. Наразі…

8 хв. ago

Жінкам дали час до 15 жовтня: інакше роботи не буде

У разі дефіциту кадрів ринку праці, викликаного зокрема і повномасштабним вторгненням, відкриваються нові перспективи для жінок. Однією…

11 хв. ago

Стало відомо, скільки ще українців хочуть мобілізувати до кінця року

До кінця 2024 року до лав Збройних сил України хочуть мобілізувати ще 200 тисяч людей.…

12 хв. ago

У Києві уламки безпілотника впали на житловий будинок: зайнялася пожежа

У Дарницькому районі Києва відбулось загоряння квартири на 8 поверсі будинку внаслідок можливого падіння уламків…

14 хв. ago