В Кремлі вже кусають лікті: як новий генсек НАТО вибісив Росію

3 жовтня новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив свій перший закордонний візит на новій посаді, прибувши до Києва, повідомляє офіційний сайт НАТО.

Під час візиту Рютте провів перемовини з президентом України Володимиром Зеленським, після яких відбулася спільна прес-конференція. Генсек НАТО підкреслив, що підтримка України є ключовим пріоритетом у його роботі. За його словами, приїзд до України на початку мандату був важливим для того, щоб продемонструвати світу, що НАТО продовжує рішуче підтримувати Україну.

“Це було важливо для мене – приїхати в Україну на початку мандату, щоб абсолютно чітко показати і вам, народу Україну, і усім, хто спостерігає, що НАТО продовжує підтримувати Україну. Я вважаю своїм пріоритетом і привілеєм як генсека НАТО посилити цю підтримку і забезпечити, що Україна візьме гору”, – сказав Рютте.

Рютте зазначив, що одним із його головних завдань на посаді генсека буде посилення цієї підтримки, щоб Україна могла досягти перемоги у війні. Він також наголосив, що безпека України є важливою для безпеки країн-членів НАТО, адже українська боротьба за свободу відображає принципи та цінності Альянсу.

Підтримка України від союзників вже є безпрецедентною, нагадав Рютте, зазначивши, що 99% допомоги у сфері безпеки надходить саме від країн НАТО.

У свою чергу Зеленський під час зустрічі підтвердив, що для України пріоритетом у відносинах із НАТО залишається отримання запрошення до вступу в Альянс. Хоча досягнення цієї мети є складним, Зеленський висловив упевненість, що це завдання реальне, і Україна продовжить працювати над цим.

При цьому, як підкреслив у Фейсбуці політичний оглядач Ростислав Демчук, з точки зору дипломатичного етикету — жест з боку нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте просто шикарний і дуже промовистий.

“Перший свій закордонний візит Марк Рютте здійснив не у Вашингтон, як це було зазвичай, а в столицю України Київ, де новий генсек альянсу зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Це дуже яскравий і промовистий знак політичної і практичної підтримки України Північно атлантичним союзом НАТО. У Кремлі вже всі лікті кусають від злості”, — відзначив Демчук.

Романчук Микола

Recent Posts

Українцям розповіли, у якій валюті краще тримати гроші: як вкладати заощадження

Щоб максимально забезпечити свої заощадження та навіть заробити на них, українцям варто диверсифікувати їх –…

55 секунд ago

Українцям уріжуть зарплати за жовтень через нові податки

Верховна Рада України готується ухвалити новий закон про підвищення податків, який може набути чинності вже…

10 хв. ago

Тарифи ті ж, але заплатите більше: Київводоканал “порадував” споживачів

Деякі споживачі можуть отримати рахунок за водопостачання з вищими нарахуваннями, ніж очікували. Кого це стосується,…

29 хв. ago

З осені до весни: Рада готує водіям новий штраф

Найближчим часом в Україні може з'явитись сезонний автомобільний штраф. Відповідний законопроєкт №8369 уже внесено до Верховної Ради.…

38 хв. ago

Коли починається осіннє похолодання: яка буде погода в Україні

Перехід від літа до осені в Україні супроводжується поступовим зниженням температури повітря, і саме це…

46 хв. ago

«Слугу» Андрія Клочка судитимуть за незаконне збагачення на 11 млн грн

Народний депутат від «Слуги народу» Андрій Клочко постане перед судом за підозрою у незаконному збагаченні на 11…

54 хв. ago