“Лексуси”, земля та криптовалюта: ексзаступник генпрокурора незаконно розбагатів на 29 млн грн

Колишнього заступника генерального прокурора України викрили у незаконному збагаченні майже на 29 млн грн. Люксові авто та нерухомість експосадовець оформлював на інших людей, щоб приховати нелегальні прибутки. Ймовірно, йдеться про нещодавно звільненого після корупційного скандалу Дмитра Вербицького.

До висновків щодо ексзаступника генпрокурора дійшло Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК). Відомство провело моніторинг способу життя та виявило ознаки корупційного кримінального злочину.

Агентство встановило, що ексчиновник записав на близьких людей цілу низку свого майна. Зокрема:

  • автомобіль Lexus ES 300H вартістю понад 960 тис. грн;
  • автомобіль Lexus NX 300H вартістю понад 480 тис. грн;
  • автомобіль Porsche Macan Т за 3,5 млн. грн;
  • будинок та землю в Києві вартістю 16,3 млн грн;
  • будинок та землю в Одесі вартістю 10 млн грн;
  • квартиру та землю в Туреччині на курорті Анталія вартістю 3,9 млн грн.

“Крім того, не встановлено законних джерел походження готівки службовця більш ніж на 2 млн грн, а також криптовалюти Tether (USDT). Матеріали щодо колишнього заступника Генерального прокурора направлені до НАБУ для приєднання до матеріалів кримінального провадження та проведення досудового розслідування”, – заявили в НАЗК.

Вербицький ще до свого звільнення став фігурантом одразу двох журналістських розслідувань про незаконне збагачення. Так, на початку червня у ЗМІ повідомляли, що заступник генпрокурора виявився фактичним власником будинку у елітному селищі під Києвом.

Розслідувачі з’ясували, що формально Вербицький винаймає житло. Сам особняк купив його племінник за ціною у шість разів меншою за ринкову вартість, що може свідчити про “оптимізацію податків”.

Також журналісти знайшли ймовірну дівчину Вербицького – Христину Ільницьку. У травні 2024-го вона придбала котедж ринковою вартістю 48 млн грн у КМ “Коник” у Києві неподалік будинку, який оформили на племінника Вербицького. А за кілька місяців до цього вона стала власницею Porsche Macan T 2023 р. в. вартістю $100 тис.

Після цього заступником генпрокурора зацікавилося НАБУ. А 1 липня наказ про звільнення Вербицького підписав генпрокурор Андрій Костін.

При цьому повідомлялося, що ексзаступник генпрокурора сам висловив бажання залишити посаду. “Генеральний прокурор 01.07.2024 підписав наказ про звільнення за власним бажанням із адміністративної посади заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького”, – заявляли в Офісі генпрокурора.

Ольга Степанова

Recent Posts

Секс спартанських жінок викликав заздрість істориків: такого не було у всій Греції

У стародавній Спарті було прийнято, щоб жінки виходили заміж і народжували дітей більш, ніж від…

5 години ago

П’яна гола дантистка “тероризує” Німеччину

Жінка дантист "тероризує" мешканців Вестфалії своїми п'яними витівками, зокрема дантистка приходила на роботу з мачете.…

5 години ago

На честь Тейлор Свіфт переназвуть місто в Німеччині (фото)

На честь американської співачки Тейлор Свіфт перейменують місто в Німеччині. Про це пише People. Місто Гельзенкірхен отримає…

5 години ago

Алкоголь, змішаний з енергетиком, покращує мозок: але, що далі

Нещодавні експерименти на щурах показали, що змішування енергетичних напоїв з алкоголем може спричинити довгострокові проблеми з розумовими функціями. Італійські…

6 години ago

Пройти треба всім водіям без винятку: в Україні повертають техогляд

В Україні не відмовилися від планів щодо впровадження обов’язкового техогляду всіх легкових автомобілів. Про це…

6 години ago

Все дуже серйозно: до Ради внесли закон про захист чоловіків від ТЦК, що пропонують

В Україні набрав чинності закон про мобілізацію ще 18 травня, проте тепер з'явився новий проєкт закону, який…

6 години ago